Po vsega sedmih letih do rekordne znamke

Po vsega sedmih letih do rekordne znamke
08.10.2020 AVTOR: DZ, vir: Stanko Verstovšek/facebook

Christoph Strasser je “največji” med ekstremnimi kolesarji. Večkratni zmagovalec RAAM. A zdaj je vsaj v eni disciplini naletel tudi na premočno konkurenco iz Slovenije. To je Stanko Verstovšek.

Med ekstremnimi kolesarji je najprej blestel Jure Robič, potem smo gledali njegove boje z Markom Balohom, v zadnjih letih pa na tistih najzahtevnejših dirkah - tu govorimo predvsem od dirki RAAM v ZDA - blesti Christoph Strasser. Avstrijec je na dirkah, na katerih nastopi praktično nepremagljiv. Še vedno pa med najboljšimi vztraja Marko Baloh, ki je v karieri podrl tudi številne rekorde.

Enega izmed rekordov pa je do zdaj v rokah imel prav prej omenjeni Strasser. V 24 urah je na cest (ne na velodromu) prevozil 896,17 km. In ta rekord je zdaj popravil Slovenec. Morda zaenkrat še ne tako poznan, a vsekakor je izredno dober. 43-letni Stanko Verstovšek je v Prekmurju v 24 urah prevozil kar 914,02 km. Seveda je to nov rekord.

"V pripravi na rekord sem letos prevozil 22 tisoč kilometrov. Malce sem imel sreče, da sem trenutno zaposlen v Kopru, kar mi je v obdobju prepovedi prehajanja občinskih meja zaradi zajezitve širjenja virusa omogočilo, da sem treniral v tej veliki občini in na dan prevozil po 140 kilometrov in več," je za STA dejal presrečni rekorder.

Med postavljanjem mejnika na ravninski progi v okolici Dobrovnika - krog je bil dolg 20 kilometrov - večjih težav ni imel: "Po desetih urah sem imel res krizo. Glede na vmesne podatke je bilo jasno, da sem blizu. Začel sem z razmišljanjem in kalkulacijo ter izgubil nekaj na hitrosti." Prav v Dobrovniku je Marko Baloh nedolgo nazaj postavil rekord v kategoriji nad 50 let. V 24 urah je prevozil 862 km. Seveda se je Verstovšek zahvalil navijačem in ekipi.

Odmeva pa tudi Facebook zapis nekdanjega sošolca, prijatelja in zdaj tudi trenerja Aleša Suhadolnika. "Pisalo se je leto 1991, ko sva se prvič videla, nisva se osebno spoznala, nisva bila prijatelja le vedela sva eden za drugega, vedela da obstajava… Jaz sem rad pil, on pa bolj jedel. In tako je bilo celotno srednjo šolo, niti blizu niti daleč sledu o kakršnem koli športu."

Potem se je vse spremenilo, je še zapisal Suhadolnik. In, če preskočim na pogovor pred sedmimi leti - takrat se je zdajšnji rekorder odločil za kolesarstvo: "Pa se nekje po poti zgodi dan pred 7 leti, ko mi reče, da bi poskusil duatlon, vsi pa vemo, da duatlon vsebuje tudi kolesarjenje. Dovolj je bil ta dan, ki je vse spremenil. Stanko me po tekmi pokliče in mi reče “ej všeč mi je bil ta kolesarski del, zdi se mi da sem bil boljši na kolesu kot na teku, kaj ko bi midva poskusila s kolesom."

Imel je 36 let: "Stanko Verstovšek je od tistega dne dalje, eden najbolj discipliniranih športnikov katere imam čast trenirati, fant, ki je pošten in marljiv ter fant, ki je v 7 letih sistematičnega pristopa k treningom pred 2 dnevi dosegel svetovni rekord v 24 urni vožnji na cesti. Nimam besed, ki bi lahko opisale, kako zelo sem ponosen nanj in kako zelo vesel, da sta se najini poti tam nekje 15 let po srednji šoli ponovno srečali!"

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ