Po zmagi v 19. etapi Yates še bližje stopničkam, Bernal pa skupni zmagi

Po zmagi v 19. etapi Yates še bližje stopničkam, Bernal pa skupni zmagi
28.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Predzadnja gorska etapa na dirki po Italiji v prvem delu ni bila preveč zahtevna, končala pa se je s strmim vzponom na Alpe di Mera. Simon Yates je poizkusil z napadom in iztržil etapno zmago, rožnate majice Yatesa pa ni zares ogrozil.

Ubežniki v 19. etapi niso imeli nikakršnih možnosti, za kar so poskrbeli kolesarji BikeExchanga, ki so ob pomoči Deceuninck QuickStepa narekovali močan ritem skozi celotno etapo in pripravljali teren za Simona Yatesa in Joaa Almeido.

Zadnji, dobrih 9 kilometrov dolg vzpon na Alpe di Mero je bil strm, a zelo enakomeren, zato so poznavalci terena že pred etapo napovedovali, da si bo težko privoziti večje razlike. Zadnji vzpon se je sicer začel obetavno, takoj na začetku je pospešil Almeida, dobrih 6 kilometrov pred ciljem pa še Simon Yates.

V ospredju se je izoblikovala skupinica petih kolesarjev, ob Almeidi in Yatesu še George Bennett, Aleksandr Vlasov in Damiano Caruso, a Egana Bernala ni zgrabila panika. Pustil je, da si je Yates privozil dobrih 20 sekund naskoka in se v prvi polovici vzpona zanašal na tempo Jonathana Castrovieja, nato pa še na svojega zadnjega pomočnika Danija Martineza.

Ob tempu Martineza so bili ostali ubežniki ujeti, spredaj je ostal le še Yates, ki je imel okrog 30 sekund naskoka. Martinezu je zmanjkalo moči dobra dva kilometra pred ciljem in takrat je narekovanje tempa prevzel Bernal, ki je pokazal, da je imel v 17. etapi le slab dan in da Giro končuje v dobri formi.Bernal se je otresel zasledovalcev, tudi Carusa, ki mu je v skupnem seštevku najbližje, sledil mu je le Almeida. Prednost Yatesa sta znižala na dobrih 15 sekund, nato pa je v zadnjem kilometru Bernal padel v manjšo krizo in Almeida je jurišal za Yatesom, a neuspešno.

Britanec si je tako privozil etapno zmago na tem Giru in se še nekoliko približal drugemu mestu v Milanu, rožnate majice pa ni zares ogrozil. Almeida se je še enkrat več moral sprijazniti z drugim mestom in še vedno čaka na prvo profesionalno zmago v svoji karieri.

Ob prihodu v cilj je Bernal za Yatesom zaostal za slabe pol minute, dobro se je vrnil tudi Caruso, ki je izgubil le nekaj sekund več in ostaja drugi, je pa Yates več kot prepolovil svoj zaostanek za njim in Caruso ima pred jutrišnjo zadnjo gorsko etapo in nedeljskim kronometrom še 20 sekund prednosti v boju za drugo mesto na letošnjem Giru.

Če bo Bernal v zadnjih dveh dneh ponovil današnjo predstavo, je skupna zmaga bržkone že oddana. Jutri sicer kolesarje čakajo trije vzponi prve kategorije v zadnjih 70 kilometrih, zato bodo razlike med favoriti najbrž precej večje.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ