Pobeg Rogliča, premoč Frooma, padec Porta in zmaga Urana

Pobeg Rogliča, premoč Frooma, padec Porta in zmaga Urana
09.07.2017 AVTOR: D. Z.
Primož Roglič je dolgo bežal v najtežji etapi na dirki po Franciji. Na zadnjem vzponu je Froome pokazal pravo moč. Porte je padel in odstopil. Etapo je dobil Rigoberto Uran.

VZPONI V 9. ETAPI
Cote des Neyrolles (vrh na 3,5 km), 2. kategorija, dolžina 3,2 km, povp. naklon 7,2 %, nadmorska višina 825 m.
Col de Beretin (vrh na 11 km), 3. kategorija, dolžina 4,1 km, povp. naklon 6,1 %, nadmorska višina 1144 m.
Cote de Franclens (vrha na 38 km), 3. kategorija, dolžina 2,4 km, povp. naklon 6 %, nadmorska višina 484 m.
Col de la Biche (vrh na 67,5 km), ekstra kategorija, dolžina 10,5 km, povp. naklon 9 %, nadmorska višina 1316 m.
Grand Colombier (vrh na 91 km), ekstra kategorije, dolžina 8,5 km, povp. naklon 9,9 %, nadmorska višina 1501 m.
Cote de Jongieux (vrh na 134 km), 4. kategorija, dolžina 3,9 km, povp. naklon 4,2 %, nadmorska višina 414 m.
Mont du Chat (vrh na 155,5 km), ekstra kategorija, dolžina 8,7 km, povp. naklon 10,3 %, nadmorska višina 1504 m.

Na dirki po Franciji je bila na sporedu 9. etapa. Ta se je začela v Nantui in se je po 181,5 km končala v Chamberyju. Kolesarji so poudarjali, da je to tudi najtežja etapa na letošnji dirki, saj so morali premagati več kot 4500 metrov nadmorske višinie.

Kolesarji so morali premagati kar sedem kategoriziranih vzponov, od tega tri ekstra kategorije. Več podatkov o vzponih lahko najdete na desni strani. Zdaj pa h dirki. Takoj po startu je po pričakovnjih prišlo do pobega, v katerem so sodelovali številni mojstri takih akcij: Pierre Roland, Thibaut Pinot, Thomsa Voeckler, Tim Wellens, Warren Barguil, Simon Geschke ...

Med njimi je bil tudi Primož Roglič, ki se je odilčno vozil v v tej skupini. Na prvem vzponu ekstra kategorije pa je v zadnjem kilometru pospešil in pobral tudi 20 točk v boju za pikčasto majico. Ubežniki so imeli šest minut prednosti pred glavnino, v kateri so ritem narekovali kolesrji Ag2R La Mondiala, medtem ko je na spustu grdo padel Geraint Thomas. Nosilec rumene majcie v prvih dneh je zaradi zlomljene ključnice moral tudi odstopiti. Na spustu je Roglič zaostal za vodilnimi tremi Barguilom, Vuillermozom in Benootom.

Sledil je vzpon na Grand Colombiere in tam je Roglič spet napadel. Barguil je na vrh prišel prvi, drugi Benoot, tretji pa že Roglič, ki se je na spustu uspel preseliti do najboljših dveh. Tako se je izoblikovala skupina petih: Roglič, Vuillermoz, Benoot, Barguil in Mollema. Sledil je ravninski odsek pred zadnjima dvema vzponoma. Tu so se skupinice v ospredju ujele, prisotni so bili kar trije kolesrji Sunweba in začele so se tudi taktične igrice.

Trije kolesarji Sunweba so poskrbeli, da je Michael Matthews brez težav dobil sprint na letečem cilju, takoj zatem pa sta s pobegom nadaljevala Jan Bakelants in Tony Gallopin. Ker prave složnosti v ozadju ni bilo, sta si hitro nabrala dobro minuto prednosti in Bakelants je dobil gorski cilj četrte kategorije. Roglič je bil v drugi skupinici, medtem ko so kolesarji Skyja - ogromno dela je opravil predvsem Michal Kwiatkowski - v skupini z najboljšimi narekovali oster ritem in zaostanek za ubežniki so s šestih minut zmanjšali na vsega dobre tri minute.

Pred kolesarji je bil zloglasni Mont du Chat. Govorimo o nadvse strmem prelazu, na katerega so vsi opozarjali. Predvsem pa je tudi spust nadvse nevaren. Roglič je takoj ob začetku 10 km dolgega vzpona napadel in se poskušal preseliti do obeh ubežnikov. Skupina z rumeno majico je zaostajala za dve minuti in pol za ubežnikoma. Ritem pa je narekoval Sergio Henao. 33 km pred ciljem je Gallopin v ospredju ostal sam, saj je Bakelants popustil. Kasneje pa se je vse spremenilo. Barguil je napadel in nadaljeval sam, medtem ko je Gallopin povsem popustil.

V ozadju pa pravi kaos. Fabio Aru je napadel, sledila sta mu Nairo Quintana in Richie Porte. Chris Froome pa je tik predtem dvignil roko, saj je imel težave z menjalnikom, tako da je moral zamenjati kolo. Takoj so ga počakali trije pomočniki. Aru pa z akcijo ni nadaljeval in sledilo je čakanje. Ko je Froome ujel priključek, je napadel Fuglsang, Sky pa se je že postavil v ospredje. Povsem v ospredju je vztrajal Barguil, ki je imel pet kilometrov pod vrhom še dve minuti prednosti pred rumeno majico. Vmes pa so bili še Mollema, Bakelants in Roglič, ki je kasneje popustil.

Popustil je tudi Alberto Contador, pa Louis Meintjes. 27,8 km pred ciljem je spet napadel Aru, sledil je protinapad Porta, a tudi Froome in Quintana sta mu lahko sledila. Sledili so novi napadi, a Froome je imel pripravljen odgovor na vse poskuse. Potem je celo napadel in takoj je popustil Quintana. Skupinica je ujela Fuglsanga. Ob naslednjem skoku Frooma sta popustila Aru in Bardet. Froome je nadaljeval z napadom, medtem ko je imel Barguil kilometer pod vrhom vzpona vsega 35 sekund prednosti. Ritem ob Froomu se je umiril. Barguil je kot prvi prečkal gorski cilj.

15 sekund za njim pa je Mont du Chat prečkala skupina Froome, Bardet, Porte, Aru, Fuglsang, Uran, Martin. Sledil je spust in 22,5 km pred ciljem sta grdo padla Richie Porte in Daniel Martin. Prvi je pri 72 km/h padel Porte, ki je s polno hitrostjo zadel ob skalo. Obležal je na tleh in odstopil. Trenutno še ni jasno, v kakšnem stanju je. Martin je lahko nadaljeval, medtem ko je pri tem padcu pokvaril menjalnik Rigobertu Uranu, ki ga v nadaljevanju ni mogel več uporabljati. V ospredju je Froome pospeševal, a najhitreje je spust odpeljal domačin Romain Bardet, ki je po koncu spusta Barguila tudi ujel.

Sledilo je še dobrih 12 razgibanih kilometrov do cilja. Barguil in Bardet sta si privozila 25 sekund prednosti, medtem ko je imel težave s kolesom Rigoberto Uran. Bardet je 11 km pred ciljem, na krajšem vzponu, odločno napadel in sam nadaljeval proti cilju. Imel pa je pol minute prednosti pred skupinico: Froome, Uran, Aru, Fuglsang, Barguil. Uran se je ves čas ukvarjal s težavami s kolesom in menjalnikom, tako da je po ravnini lahko uporabljal samo prenos 53:11. V tej skuipini so vsi sodelovali pri lovu in so tako pomagali tudi Froomu pri branjenju rumene majice.

Razlika se je hitro zmanjševala. Dva kilometra pred ciljem je skupina s Froomom Bardeta ujela. 700 metrov pred ciljem je pospešil Froome, potem pa je prvi s sprintom začel Jakob Fuglsang. A to je bilo prezgodaj. V napetem sprintu je etapo dobil Rigoberto Uran, ki je za malenkost premagal Barguila in Frooma. Zmagovalca je določil fotofiniš, saj se je sprva zmage veselil Barguil. Sledili so Bardet, Aru in Fuglsang. Naslednja skupina je zaostala za 1:15. V tej skupini so bili Bennett, Landa, Martin, Quintana in Yates. Naslednja skupina je zaostala za dobre tri minute in pol. Tu so bili Benoot, Nieve, Meintjes.

Skupina z Rogličem in Contadorjem je zaostala za dobre štiri minute. Roglič je bil 19. V skupnem seštevku ima Froome 18 sekund prednosti pred Arujem in 51 pred Bardetom. Uran je s 55 sekundami zaostanka četrti. Ostali zaostajajo za več kot eno minuto. Sledijo Fuglsang, Nartin, Yates, Quintana, Landa, Bennett, Meintjes, Contador, Latour, Nieve, Henao ... Pred kolesarji je zdaj dan počitka.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ