“Podaljšana” balanca, ki najprej ni kršila pravil, potem pa ...

“Podaljšana” balanca, ki najprej ni kršila pravil, potem pa ...
12.06.2021 AVTOR: DZ, vir: cyclingweekly

Prej ali slej se je moralo zgoditi. Na dirki po Belgiji je Jan-Willem van Schip uporabljal prav posebno balanco, ki naj ne bi kršila UCI pravil. Do diskvalifikacije ...

Pri Mednarodni kolesarski zvezi so v zadnjem času uveljavili številne spremembe, ki so dvignile tudi veliko prahu. Med njimi je vsekakor prepoved “super tuck” položaja na spustu, pa tudi prepoved položaja, ko kolesar sloni na balanci in ima roke čez balanco.

To smo ponavadi videvali v dolgih pobegih, saj so tako kolesarji vsaj nekoliko “počivali” in ohranjali dovolj aerodinamično držo. Seveda se ob sprejetju takih pravil išče nove rešitve. Zdi se, da je eno izmed takih rešitev ponujala nova balanca ABB (Aero Breakaway Bar), ki so jo izdelali pri Speecu. O tem so mediji pisali že decembra lani, zdaj pa jo je na dirki po Belgiji uporabil Jan-Willem van Schip iz moštva BEAT Cycling.

Zaenkrat še ni povsem jasno, ali je uporaba te balanca dovoljena ali prepovedana. Odvisno od razlage člena, ki pravi: "Edine točke opore so noge na pedalih, roke na balanci in sedenje na sedežu." Balanca je izdelana tako, da omogoča več podpore rokam ob dejstvu, da kolesar roke še vedno drži na balanci. Položaj je vsekakor zelo aerodinamičen in obenem omogoča varno držo med vožnjo.

Seveda pa je vožnja s tako balanco dodatna težava v glavnini. Balanco prodajajo za 1500 evrov. Potem, ko je Jan-Willem van Schip prišel na cilj pa je prišla tudi odločitev komisarjev. Diskvalificirali so ga. Pri ekipi pa se z odločitvijo niso strinjali. “Na naše presenečenje smo slišali, da so komisarji Jana Willema diskvalificirali, ker je uporabljal ABB balanco, ki pa je glede na UCI izjavo dovoljena. Odločitve ne razumemo,” so zapisali v izjavi za javnost in dodali:


"Že od predstavitve balance smo bili z UCI v stiku in Zveza nas nikoli ni opozorila, da bo balanco prepovedala. Nikoli niti ni sprejela ponudbe podjetja, da bi še dodatno preiskala možnosti za izdajo dovoljenja." Pri ekipi so pojasnili, da so se še zjutraj pred etapo pogovarjali s prisotnimi komisarji: "Prejeli smo zeleno luč, tako da smo lahko dirkali z ABB balanco. S strani zveze ni bilo pomisleka glede tega, zato pri ekipi menimo, da ne diskvalifikacija nepravična in je tako Jan Willem močno oškodovan."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ