Poelsu spektakel v dežju, Dennisu uvod v Švici

Poelsu spektakel v dežju, Dennisu uvod v Švici
16.06.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Criterium du Dauphine. Gorsko etapo je dobil Wout Poels. Jakob Fuglsang prevzel vodstvo. Začela se je dirka po Švici. Uvodni kronometer Rohanu Dennisu.

Dirka Criterium du Dauphine se bliža koncu. Za kolesarji je že sedma etapa. Ta je bila najzahtevnejša do zdaj. Adam Yates jo je začel v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku. Saint Genix les Villages je gostil start, cilj pa Pipay. Etapa je bila dolga 134 kilometrov. Kolesarji pa so morali premagati štiri vzpone prve kategorije, vključno z zaključnim Les Sept Laux. Cilj je bil na 1552 metrih nadmorske višine.

Po 19 kilometrih vzpenjanja s skoraj 7-odstotnim povprečnim naklonom. Na startu je kolesarje pozdravilo sonce, zaključek pa je minil v hudem deževju, skorajda neurju. Prvih 30 kilometrov je bilo ravninskih. Takoj po startu je napadel Julian Alaphilippe, okrog njega pa se je izoblikovala skupina 28 kolesarjev. Med temi je bil tudi Aleksej Lucenko, ki je za Yatesom v skupnem seštevku zaostajal za vsega pol minute.

Ubežniki pa so si privozili že več kot štiri minute prednosti. Potem pa so pospešili kolesarji Mitchelton Scotta. Ob vznožju zadnjega vzpona so ritem stopnjevali še Movistarjevi kolesarji. ćKolumbijec je sicer poskušal z napadom, a ta ni bil dobolj dober. Pet kilometrov pred ciljem je skupina z najboljšimi ujela preostala ubežnika Woodsa in Lucenka. Takrat je napadel Fuglsang.

Yates je taktiziral in Fuglsang si je z Buchmannom privozil nekaj sekund naskoka. Pred ciljem ju je uspel ujeti še Wout Poels, ki je potem dobil sprint za zmago. Fuglsang je bil drugi, tretji Buchmann. Pinot, Martin in Yates so zaostali za deset sekund. Preostali so postopoma kapljli v cilj. Fuglsang je dan pred koncem prevzel vodstvo in ima osem sekund prednosti pred Yatesom ter 20 pred Van Gardernom.

DIRKA PO ŠVICI
Že po tradiciji se dve veliki in pomembni dirki nekoliko prekrivata. Zdaj se je začela še dirka po Švici, na kateri nastopa tudi lanski zmagovalec dirke po Franciji Geraint Thomas.

Za kolesarji je uvodna, 9,5 km dolga posamična vožnja na čas v mestu Langau im Emmmental. Po pričakovanjih jo je dobil svetovni prvak v tej discipline Rohan Dennis. Avstralec pa je  zgolj za nekaj stotink sekunde ugnal Macieja Bodnarja in za sekundo Michael Matthewsa. Dvakratni zmagovalec  te direk Simon Špilak je zasedel 58. mesto. Matej Mohorič je bil 89.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ