Pogačar : Vingegaard = 1:0

Pogačar : Vingegaard = 1:0
08.03.2023 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O.

Tadej Pogačar je na prvi gorski etapi Pariz – Nice pokazal, da je trenutno v vrhunski formi. Dobra dva kilometra pred ciljem se je otresel Jonasa Vingegaarda in prevzel skupno vodstvo z etapno zmago.

Četrta etapa Pariz – Nice se je končala s skoraj 7 kilometrov dolgim vzponom na La Loge des Gardes (1. kategorija, 7 % povprečni naklon). Teren je bil ravno pravšnji za test moči in hkrati prvi duel Pogačarja in Vingegaarda na vzponih po lanskem Touru.

Dobrih 30 kilometrov pred ciljem so Emirati začeli narekovati tempo, a Vingegaarda to ni pretirano motilo, nekoliko bolj zares pa je šlo v prvih dveh kilometrih zaključnega vzpona, ko je tempo navila ekipa Ineosa.

Pogačar je Vingegaardu dihal za ovratnik in ko je Danec napadel štiri kilometre do cilja, mu ni pustil niti centimetra. Ni se takoj odločil za protinapad, kar je izkoristil David Gaudu in si nabral manjšo prednost.

Kilometer in pol kasneje je Pogačar stopil na pedala, Vingegaard pa ni imel pravega odgovora in lahko je le opazoval, kako se Pogi pelje v daljavo. Hitro je ujel Gauduja, ki se je prilepil na njegovo zadnje kolo in sama sta šla proti ciljni črti. V zadnjih metrih je Francoz s šprintom poizkusil premagati Pogačarja, a ni imel pravih možnosti, Pogi pa je z etapno zmago oblekel tudi rumeno majico vodilnega.

Tudi Pogi presenečen, da je Vingegaard odpadel

»Malo sem bil presenečen, da je Vingegaard odpadel. Ko je napadel, sem mislil, da ima odlične noge, zato nisem poizkusil s protinapadom. Nato pa sem se odločil, da grem na polno, saj Gauduju nismo smeli pustiti prevelike prednosti. Mislim, da je Vingegaardu zmanjkalo čisto malo, da bi mi prišel v zavetrje, potem pa ga je na koncu malo pobralo. Nisem načrtoval, da bom vzel rumeno majico, a seveda se je nikoli ne branim,« je bil z razpletom zadovoljen Pogačar.

Vingegaard je v cilj prišel s kar 43 sekundami zaostanka, 44 sekund znaša tudi njegov zaostanek na tretjem mestu v skupnem seštevku, z 10 sekundami za Pogačarjem je drugi Gaudu. Jutri bodo na svoj račun najbrž znova prišli šprinterji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ