Pogačar bo začel na precej zahtevnejši trasi

Pogačar bo začel na precej zahtevnejši trasi
02.02.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar bo sezono 2024 začel na dirki Strade Bianche v Italiji. Preizkušnjo je pred dvema letoma že dobil, a tokrat so se organizatorji odločili, da jo nekoliko podaljšajo.

Dirka Strade Bianche bo letos na sporedu šele 18-ič, a mnogi izpostavljajo, da bi si zaslužila status velike klasike, monumenta, kot pravijo petim “največjim”. Seveda je glavna ovira predvsem zgodovina, poleg tega pa tudi dolžina, saj je bila dirka do zdaj vedno krajša od dvesto kilometrov.

Največje klasike pa so bolj ali manj daljše od 250 kilometrov. Smo pa zato na tej dirki vsako leto priča izjemnemu dirkanju. Razlog za to so seveda kolesarji, pa tudi trasa, kajti karavana se sooči z makadamskimi odseki. Za letošnje leto so se organizatorji odločili, da poskusijo stopiti korak naprej. Dirko, ki bo na sporedu 2. marca so s 184 kilometrov podaljšali na kar 215 kilometrov.

Poleg klasične trase po Toskani so dodali še en zaključni krog okrog v okolici Siene. Kolesarji bodo morali premagati 15 makadamskih odsekov. Velikokrat vidimo odločilne napade na odsekih Colle Pinzuto in Le Tolfe in prav ta dva odseka bodo morali kolesarji zdaj prevoziti dvakrat. Cilj seveda ostaja. Znameniti 16-odstotni vzpon do središča Siene. Piazza del Campo že po tradiciji gosti cilj te preizkušnje. S podaljšanjem pride tudi večje število makadamskih odsekov.

Omenili smo že, zdaj jih bo 15. Predtem jih je bilo 11 v skupni dolžini 63 kilometrov. Zdaj jih bodo morali prevoziti 70. Ženska različica bo tudi nekoliko spremenjena. Sicer bo samo kilometer daljša - kolesarke bodo morale prevoziti 137 kilometrov - a namesto osmih bo na voljo kar 12 makadamskih odsekov. Pri moških je lani dirko dobil Tom Pidcock, predlani pa po izjemnem napadu in samostojni vožnji Tadej Pogačar.

Na seznamu zmagovalcev so še Mathieu Van der Poel, Wout Van Aert, Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot, Michal Kwiatkowski, Moreno Moser, Fabian Cancellara, Philippe Gilbert, Maksim Iglinski, Thomas Lofkvist in kot prvi Aleksander Kolobnjev. Pri dekletih bo zmago branila Demi Vollering. Pred njo so zmagovale še Lotte Kopecky, Chantal Ven den Broek Blaak, Annemiek Van Vleuten, Elisa Longo Borghini, Elizabeth Deignan in Megan Guarnier.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ