Pogačar, Evenepoel in Vingegaard zgrešili pot, zmaga Barguilu

Pogačar, Evenepoel in Vingegaard zgrešili pot, zmaga Barguilu
12.03.2022 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport / LaPresse

Tudi to se lahko zgodi na dirki najvišje ravni! Na dirki Tirreno-Adriatico so nekateri kolesarji - tudi vodilni Tadej Pogačar - v samem zaključku zgrešili pot. Zmagal je Warren Barguil.

Na dirki Tirreno Adriatico je za kolesarji peta etapa. Z izjemo prologa je bila ta etapa s 155 kilometri najkrajša na letošnji dirki. A bila je zelo razgibana, pa čeprav ne preveč zahtevna. So jo pa že od starta v Sferu dodatno popestrili kolesarji, saj je povprečna hitrost po prvih dveh urah dirkanja znašala kar skoraj 45,5 km/h.

Po številnih poskusih se je v ospredju izoblikovala skupina 12 kolesarjev, med katerimi so bili tudi Warren Barguil, Gianluca Brambilla, Benjamin Thomas in drugi. Glavnina se je nekoliko umirila in ob začetku bolj razgibanega dela so si ubežniki privozili dobre štiri minute prednosti. Ker pa so bili v ospredju vseeno nekateri nevarni kolesarji v skupnem seštevku, je tudi Pogačarjev UAE pričel z ostrejšim narekovanjem ritma, saj niso želeli prepustiti modre majice najboljšega v skupnem seštevku.

Zaključek v okolivi Ferma je bil zelo hribovit in poln kratkih, a strmih klancev. 18 kilometrov pred ciljem so se kolesarji približali tudi ciljni črti. A namesto, da bi zavili desno v zadnje metre vzpona, so pot nadaljevali v drugi krog. Ubežniki so imeli dobri dve minuti prednosti, a kolesarji moštva UAE so narekovali oster ritem. Potem pa je prišlo tudi do napadov. V ospredju je napadel Warren Barguil, v ozadju pa na predzadnjem vzponu Remco Evenepoel.

Tadej Pogačar je bil pozoren in mu je sledil, pridružil pa se jima je tudi Jonas Vingegaard. Ubežnikom so se približali na vsega minuto, potem pa so na spustu pred zadnjim vzponom zgrešili pot. Namesto, da bi zavili desno, so šli naravnost. Še najdlje se je odpeljal Remco Evenepoel. Belgijec je dolgo lovil preostale, a mu je uspelo ujeti priključek tik pred 20-odstotnim naklonom.

V tej skupini so se tako zavedali, da je boj za etapno zmago splaval po vodi, zato pa smo videli boj za dokazovanje moči. V ospredju je Barguil prišel do zmage. Najboljši pa so se na strmem zaključnem klancu tudi udarili med sabo. Izmed ubežnikov so pred njimi bili Barguil, Meurisse, Velasco in Oliveira. Potem pa so sledili Porte, Pogačar, Vingegaard, Mas, Evenepoel, Hindley in Landa.

"Drama je bila že prvih 60 kilometrov. Nor start. Že dolgo nismo tako na nož dirkali prvih 60 kilometrov. Na srečo smo iz naše ekipe prišli vsi skupaj in nadzirali dirko. V ospredju pa je bilo kar nekaj nevarnih kolesarjev za skupni seštevek. Na koncu smo morali res pritiskati na pedala čez vse te špice. Potem pa napad Remca. Dobro je kazalo tudi, da bi se borili za etapno zmago. Potem pa je bil tisti ovinek desno kar malo zaskrbljujoč. Obračanje sredi klančine ni bilo ravno enostavno in takrat so malo noge zapekle," je za RTV Slovenija dejal Pogačar.

V skupnem seštevku ima Pogačar devet sekund prednosti pred Evenepoelom in 43 pred Thymenom Arensmanom. Sledijo Vingegaard, Lopez, Porte, Geoghegan Hart, Hindley, Mas in Kelderman. Pred kolesarji je sobotna kraljevska etapa. Kolesarje bo vodila tudi čez Carpegno. Na tem vzponu je redno treniral Marco Pantani. Zdaj se v te kraje vrača dirka Tirreno-Adriatico. " Bo posebna etapa. Je zelo težka etapa. Že zdaj vidimo, da je na teh kratkih klancih zelo težko, tako da jutri bo ekstra," je v pogovoru za RTV Slovenija še dejal Pogačar.


6. etapa, 12.3.2022: Apecchio - Carpegna, 213 km *****
Etapa z najtežjimi klanci. 3700 metrov nadmorske višine bodo morali kolesarji premagati, na voljo pa bodo imeli kar 213 kilometrov. Carpegna je vzpon, ki ga je imel med trening najraje Marco Pantani. Po “njegovih” cestah bo potekala 6. etapa. Etapa je sicer dolga, a je prvi del nekoliko lažji. Le dva krajša klanca v prvih 170 kilometrih. Potem pa bodo vstopili v predel, ki ga je imel nadvse rad pokojni Marco Pantani. Kolesarji bodo morali dvakrat premagati vzpon na goro Carpegna. Vzpon je dolg šest kilometrov, povprečni naklon pa je okrog 10-odstoten. Zadnja dva kilometra sta najstrmejša. Vrh leži na 1367 metrih nadmorske višine. Prvič ga bodo premagali po 182 kilometrih dirkanja. Sledil bo spust v Carpegno in ponovno vzpenjanje na goro Carpegno. Potem pa samo še spust in krajši vzpon v cilj. To je najtežja etapa dirke in dan pred koncem bo tudi končni zmagovalec že znan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ