Pogačar in Mezgec uprizorila izjemno predstavo

Pogačar in Mezgec uprizorila izjemno predstavo
26.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar in Luka Mezgec sta na državnem prvenstvu napadla v prvem krogu in prišla v ospredju do cilja. Prvak pa Pogačar.

Moška cestna dirka za državno prvenstvo se je izkazala za nadvse zahtevno in selektivno. Krog je bil dolg 19,5 km, v vsakem krogu pa so morali kolesarji premagati 330 metrov nadmorske višine. Že trasa sama je bila zahtevna, da je bilo vse skupaj še težje, pa sta poskrbela predvsem Tadej Pogačar in Luka Mezgec. Dirka je bila dolga 156 kilometrov, napadla pa sta že v prvem krogu, na prvem vzponu, in tako je bilo upov na napadov polno cestno dirko hitro konec.

Pogačar in Mezgec sta hitro našla skupni jezik in sodelovala pri narekovanju ritma, medtem ko sta se v lov za njima podala kolesarji Bahrain Victoriousa Matej Mohorič in Matevž Govekar. A razlika je bila že po prvem krogu 1:40, potem pa se je povečevala in dva kroga pred ciljem je znašala že štiri minute. Mezgec je v predzadnjem krogu na vzponu pokazal, da še komaj sledi Pogačarju, tako da je bilo jasno, kakšna so razmerja moči.

Pogačar je kljub vsemu počakal s pravim napadom. Z Mezgecem sta sodelovala vse do konca. Na zadnjem vzponu - tam je bil najstrmejši odsek - pa se je odpeljal naslovu prvaka naproti. Pogačar je slavil prvi naslov prvaka med elito, je pa tudi prvi po 26 letih in Sašu Svibnu, ki mu je uspelo v istem letu osvojiti naslov državnega prvaka na cestni dirki in v vožnji na čas. Ciljno črto je prečkal 38 sekund pred Luko Mezgecem in kar 4:56 pred Matejem Mohoričem in Matežvom Govekarjem.

Razlike so bile ogromne. Peti Aljaž Jarc je zaostal za 8:07. Sledili so Žiga Horvat, Domen Novak, Jaka Primožič, Tilen Finkšt, Anže Skok …

V ženski konkurenci - dekleta so tekmovala z mladinci - je do zmage po nekaj manj kot sto kilometrih dirkanja prišla Urša Pintar, ki je premagala Urško Žigart in Špelo Kern. Med mlajšimi člani je zmagal Teo Pečnik prek Jako Vovkom. Oba sta člana moštva KK Kranj. Tretji je bil Natan Gregorčič iz Ljubljane Gusto Santica. Jakob Omrzel je osvojil naslov prvaka med starejšimi mladinci. Drugi je bil Jaka Marolt, tretji pa Marcel Skok.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ