Pogačar in Sagan obračunala za zmago, Roglič do zlatega kolesa

Pogačar in Sagan obračunala za zmago, Roglič do zlatega kolesa
26.11.2023 AVTOR: DZ, foto: Beking

Beking. Prireditev, ki jo zdaj že tradicionalno organizirajo v Monaku. Udeležeijo se je številni vrhunski kolesarji. Tokrat je Peter Sagan v sprintu ugnal Tadeja Pogačarja.

Beking je vsakoletna prireditev, ki jo na pobudo Mattea Trentina organizirajo v Monaku. Gre za kolesarsko dirko s številnimi aktivnostmi. Namenjena je profesionalnim kolesarjem in športnikom, ki živijo v Monaku obenem pa tudi mladim, ki imajo na voljo več aktivnosti v tem času. Vrhunec dneva je vsekakor kriterij.

Start in cilj krožne dirke je bil v pristanišču Hercule. To bo gostilo tudi začetek zadnje etape naslednje dirke po Franciji. Dirka je bila dolga 60 kilometrov, kolesarji pa so morali prevoziti kar 45 krogov. Med drugim so se vozili po odseku, kjer poteka sam zaključek kroga formule ena, le da so ga odpeljali v nasprotni smeri. Na koncu sta se za zmago v sprintu pomerila Peter Sagan in Tadej Pogačar.

Sagan je bil ob slovesu od dirkanja na najvišji ravni v cestnem kolesarstvu hitrejši in se je veselil zmage. "Lepo je bilo spet dirkati s kolegi in prijatelji, še preden začnem novo poglavje v svojem življenju. Bilo je kot velika zabava in vesel sem, da je toliko navijačev prišlo v Monaku, kjer so preživeli lep kolesarski dan z družinami. Beking je še nova prireditev, a zdi se, da ima velik potencial," je med drugim dejal Sagan.

Pogačar je tudi pohvalil prireditev, katere glavni namen je izobraževati in opozarjati na varnost kolesarjev na cesti, obenem pa je dodal: "Zabavno je bilo. Resnično je bilo veliko ljudi tukaj, tako da lahko rečem, da so organizatorji na pravi poti. Kapo dol vsem. Beking je spet pokazal, da je odlična prireditev, ki promovira kolesarstvo z različnih vidikov. Upam, da bo to postala tradicija." Tretje mesto je na dirki osvojil Mark Cavendish.

Sicer pa je še pred kriterijem potekala tudi dirka Pro-Am, kjer so kolesarji dirkali v parih. Zmagal je par Peter Sagan/Samuele Battistela. Drugo mesto sta osvojila Matteo Trentin in Luke Rowe, tretje pa Michael Matthews in Matteo Moschetti. Trentin je kot ustanovitelj poudaril, da bodo na dražbi prodali še različne predmete, ki so jih donirali kolesarji, zbran denar pa bodo namenili izbranim dobrodelnim organizacijam.

Na dogodku je na oder stopil tudi Primož Roglič, ki je Beking dirko dobil ob krstni izvedbi. Tokrat pa je prišel po zlato kolo. Nagrado, ki jo že po tradiciji podeljujejo vsako leto. Letos je zlato kolo prejel Jonas Vingegaard. Tudi Tadej Pogačar je že bil najboljši, a leta 2020 je zlato kolo prejel Primož Roglič. Takrat je bil drugi na dirki po Franciji, potem pa je zmagal na dirki po Španiji, vmes pa je dobil tudi klasiko Liege-Bastogne-Liege. Zaradi pandemije mu do zdaj nagrade niso izročili. Ob prejemu je dejal: "Bolje pozno kot nikoli. Hvala. Sem moral prav preveriti, katerega leta je to bilo."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ