Pogačar je edinstven

Pogačar je edinstven
27.10.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

37-letni Geraint Thomas. Kolesar, brez dlake na jeziku. Že zmagovalec dirke po Franciji. Vsekakor pa velikokrat pove veliko več kot drugi. Tokrat ni mogel prehvaliti Tadeja Pogačarja.

Iz Ineosa so pred dnevi sporočili, da so podaljšali pogodbo z Geraintom Thomasom, ki jim je v preteklosti prinesel številne izjemne rezultate. Med drugim je leta 2018 dobil dirko po Franciji, naslednje leto pa je bil drugi. Lani je ta izkupiček dopolnil s tretjim mestom.

Letos mu je Primož Roglič dan pred koncem slekel rožnato majico na dirki po Italiji. Thomas vsekakor spada med najboljše kolesarje na svetu. Obenem je tudi kolesar, ki ustvarja podkaste in velikokrat pove, kar si misli, čeprav se zdi, da kdaj celo preveč in s tem daje tudi novinarjem veliko “materiala”. Tokrat je spregovoril za Guardian. V intervjuju se je spomnil nekaterih klubski kolegov, pa tudi zdajšnjih tekmecev.

Bil je v Skyu, ko je prevladoval Chris Froome ,ki je štirikrat je dobil dirko po Italiji, lahko pa se pohvali tudi s tem, da je osvojil tako rdečo kot rožnato majico. "Froomey je bil tudi poseben, a Pogačar je edinstven. Mislim, da je najboljši od vseh, saj je tako raznovrsten," je dejal Thomas. Seveda je tu meril tudi na primerjavo z zdajšnjimi zvezdniki, kot so Jonas Vingegaard, Primož Roglič, Remco Evenepoel …

Pri Guardianu so izpostavili predvsem Vingegaarda in Evenepoela. "Dirka lahko povsod in počne, kar hoče. Od enodnevnih dirk to tritedenskih dirk. Vsi trije so izjemni in čutim se počaščen, da lahko dirkam z njimi in se do določene mere celo borim z njimi." Pri 37 letih tudi Thomas še ni rekel zadnje besede. Dve leti želi še vztrajati. Predvsem pa se zaveda, da je za njim nadvse dolga kariera:

"Na eni izmed mojih prvih dirk sem dirkal z Ivanom Bassom in Janom Ullrichom. Potem sem dirkal s Fabianom Cancellara na klasikah ter Albertom Contadorjem in Nibalijem na tritedenskih dirkah. Soočil sem se že z nekaterimi velikimi fanti." In zdaj je tu nova generacija. Številni mladi posegajo po najvišjih mestih in zdi se, da so neustavljivi. Izmed “starejših” se jim po robu postavlja predvsem Primož Roglič.

Je pa tudi Thomas v določenih obdobjih konkurenčen: "Imam obdobja, ko sem stoodstotno pri stvari, vendar pa se moram potem povsem izklopiti. Takrat na kolesarstvo sploh ne pomislim. Takrat jem in pijem vse, kar je. Zdaj kolesarji razmišljajo drugače. Vseskozi mislijo samo na kolo. Tega ne moreš početi 20 let, saj se zdi noro. Njihove kariere bodo krajše. Sam sem zadovoljen, da lahko vztrajam nekoliko dlje."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ