Pogačar na štirih velikih klasikah, tudi na Flandriji

Pogačar na štirih velikih klasikah, tudi na Flandriji
15.12.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Športnik leta Tadej Pogačar bo v sezoni 2022 med drugim nastopil na kar štirih od petih največjih klasik. Vrnil se bo na dirko po Sloveniji. Seveda pa bo branil zmago na Touru ...

Tadej Pogačar sicer ni mogel priti na podelitev Športnik leta, zato pa si je pred samo prireditvijo vzel čas za “Zoom” pogovor z novinarji. Tu je njegovo razmišljanje o nagradi, dosežkih ter tudi o pripravah in prihajajoči sezoni …

O tem, kaj mu pomeni nagrada: Res je prestižna nagrada. Po takem letu, kot je bilo letos še ta nagrada. Športnik leta v Sloveniji je res pika na i. Res sem se že veselil tega dogodka, a se ga na žalost nisem mogel udeležiti. Upam, da se ga bom lahko še kdaj. Res sem izjemno vesel za ta naziv.

O tem, če mu je kaj žal, da se ni mogel udeležiti dogodka: Seveda mi je žal. Rad bi se lepo oblekel, šel ven na tak lep dogodek in prejel to nagrado. Na žalost je situacija taka. V ekipi so mi odsvetovali, nekako prepovedali odhajati na katerkoli dogodke, ker grem čez dva dni na priprave. Zato bi bilo nespametno, če bi prinesel kakšno bolezen na trening kamp.

O primerjavi številnih nagrad ob koncu leta: Jaz sem kolesar. Rad dirkam in se tam želim dokazati. Nagrada za to je zmaga oziroma rezultat, ki sem si ga sprva zaželel. Te nagrade ob koncu sezone pa pridejo po zaslugi dosežkov skozi celo sezono. Je drugače, ampak je vseeno zelo lepo prejeti katero od teh nagrad.

O tem, če že razmišlja o dirki po Franciji: Zdaj smo začeli kar zelo trenirati. Začele so se te bazične priprave. Januarja pa že na polno, saj imam že v mislih UAE Tour, ki je konec februarja. Je sicer moja prva dirka, a je za ekipo in zame zelo pomembna dirka. Zato smo že v polnem pogonu.

O tem, na kaj pomisli ob omembni rumene barve: Zdaj sem pomislil najprej na sonce, ampak rumena barva je barva vodilnega na Touru in na marsikateri drugi dirki, tako da na čim več rumene naslednje leto.

O tem, kaj je zanj pomembnejše. Zmaga na Touru ali olimpijska medalja: Tour. V kolesarstvu je največja dirka. Olimpijske igre so na vsake štiri leta, ampak na Touru sem zmagal, medtem ko sem bil na olimpijskih tretji. Tu je prva razlika. Če bi osvojil zlato olimpijsko medaljo, potem bi morda bilo bolj izenačeno. Zato prevladuje še vedno Tour.

O programu dirk za 2022: Ni še popolnoma določen. Imel bom približno isti start v sezono, kot letos. Poleg tega bom nastopil na kar štirih monumentih. Izpade samo Pariz-Roubaix, tako da so tu Flandrija, Liege, Milano-Sanremo in Lombardija. To so te štiri enodnevne dirke, ki jih bom skoraj zagotovo vozil naslednje leto in se že kar veselim. Poleg Toura bo tu verjetno še svetovno prvenstvo. Bo kar naporno, ampak se že veselim, da se začne.

O Roubaixu, ki ga bo izpustil, a s tlakovci se bo srečal na Touru: Nekaj povsem drugega je etapa na Touru od pravega Roubaixa. Tu lahko več tvegaš in se ti lahko kaj zgodi. V tem delu sezone pa se ni dobro poškodovati. Zato grem na Flandrijo in potem v tistem času verjetno še na ogled etape za Tour. Bomo še videli.

O dirki po Flandriji in Milano-Sanremo: Flandrija je res specifična in morda mi res ni najbolj pisana na kožo. Ampak, tja grem predvsem zaradi izkušenj in vzdušja. Morda bom pomagal ekipi. Kar se tiče Milano-Sanremo, sem ga že enkrat odpelljal. Zdi se mi, da sem bil 13. To ni tako daleč od najvišjih mest. Mislim, da možnosti na tako dolgi dirki so. Dirka je dolga 300 kilometrov in nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. V finalu sta dva zaključna klanca, ki sem si ju tudi danes ogledal. Bomo videli, kako se bo odvijala dirka. Komaj čakam tako Flandrijo kot Sanremo.

O svetovnem prvenstvu v Avstraliji: Najprej sem razmišljal, da mi morda ne bo treba v Avstralijo. Potem pa sem videl progo in mislim, da ne bo sprinterska, kot so sprva govorili. To bo težka dirka, ki jo bo težko nadzirati. Vemo, da se na svetovnih prvenstvih vedno kaj zgodi. Napadi prihajajo z vseh strani in dirko bodo težko naredili kolesarji. Na svetovnih nisem še bil v ospredju, ampak vsako leto imam več izkušenj. Rad dirkam v dresu slovenske reprezentance s fanti. Mislim, da bomo šli v Avstralijo spet kot dobra ekipa.

O ponovnem nastopu na dirki po Sloveniji: Dirka je zaenkrat v programu. Doma mi je všeč dirkati. Upam, da bo ostal tak plan vse do takrat.

O treningu pred konferenco z novinarji: Sem se kar zgodaj zbudil. Naredil sem pet ur treninga, hitro sem pojedel in sem zdaj na zoomu. Jutri in pojutrišnjem se spet zgodaj zbudim in opravim treninga. Potem pa gremo na priprave na sneg v Madonno di Campiglio. Tam bomo tekli na smučeh, morda tudi smučali. Priprave na kolesu se začnejo januarja. Tisti klasični španski trening kamp. Potem bomo takoj po tistih pripravah odšli na višinske priprave. Po vsej verjetnosti v Sierra Nevado. Bo kar “busy” januar.

O vtisih ob srečanjih z Merckxom in Guardiolo: Merckxa v kolesarskem svetu vsi poznamo. Pepa pa poznajo vsi, saj je nogometna legenda. Oboje je bilo res fantastično. Videl sem, kakšen je svet nogometa in bil sem kar impresioniran. Bilo je kar super.

O tem, če mu je, zdaj ko je videl nogometni svet, kaj žal, ker ni vztrajal v nogometu: Bom kar odločno rekel ne. Mi je čisto všeč, da sem kolesar. Na trening grem takrat, ko hočem. Skuham si, kar hočem. Pri njih je to res kot redna služba. Zgodaj pridejo v center na priprave. Ogrevanje, treningi, fizioterapije in tako dalje. Načeloma so vsak dan po skoraj cel dan tam. Če bi izbiral, bi kar ostal pri kolesarstvu.

O januarskih pripravah v Španiji: V Španiji bomo opravili nekaj testov, imeli bomo še nekaj novinarskih in sponzorskih obveznosti, sestankov. Potem bomo odšli še na višinske priprave. Januar bo kar pester, vendar pa menim, da sem pripravljen na start. Mislim, da bo to samo dobro za nadaljevanje sezone.

O novih okrepitvam moštva UAE: Letos smo dobili kar nekaj velikih imen. Med temi je tudi Almeida. Kolikor sem ga spoznal na prvem trening kampu v UAE, je res fajn dečko. Mislim, da bo imel drugačen program kot jaz in bo tudi sam lovil zmage na enotedenskih dirkah in potem na Giru. Mislim, da bomo z vsemi lepo shajali, saj so res vsi v redu fantje. Komaj čakam, da se sestavi prva ekipa za prve dirke, in da preizkusimo nove postave. Mislim, da postajamo vedno močnejši.

O morebitnih rezervah: Rezerve lahko iščeš tudi takrat, ko si najboljši. A menim, da se mi s tem iskranjem rezerv ni treba ukvarjati. Delam, kot delam, kar se očitno obrestuje. Zagotovo so še rezerve, ampak se s tem ne bom obremenjeval. Ko bo pa treba, bomo takrat iskali te rezerve.

O pritisku pred novo sezono po tako uspešni sezoni 2021: Jaz si želim enake ali še boljše sezone, ampak zagotovo tega ne pričakujem. Dal bom vse od sebe. V kolesarstvu je tako, da nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi na dirkah. Lahko padeš in si out za več tednov ali mesecev. Raje ne bom nič pričakoval. Z dirke na dirko bom šel z jasnimi cilji. Če mi bo uspelo doseči toliko kot letos, bo super, če ne pa se ne bom sekiral.

O razvoju Pogi Teama: Sem zadovoljen. Sploh v letošnjem letu so sponzorji videli, da se izplača sponzorirati tako super ekipo, kot je Pogi Team. Vedno več otrok se želi vpisati v klub. Ekipa napreduje. Od začetka je bilo vse malce na hitro in ni bilo časa za vse. Počasi pa bo to postalo to, kar smo si zamislili od začetka. Jaz sem res ponosen na ta projekt in na mlade fante, ki se imajo fajn v ekipi. Upam, da se jim bom lahko čimprej pridružil na kakšnem treningu.

O vse večji popularnosti kolesarstva v Sloveniji: Vsakič, kot grem v Sloveniji na kolo, vidim vse več kolesarjev, tudi otrok na kolesih. Res sem vesel, da se tako razvija kolesarstvo. Upam, da se bo še bolj razvijalo. Da jih bo še več na cesti in bodo v klubu še močnejši. Veselim se tega, kar nas čaka v naslednjih letih.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ