Pogačar na Vršiču pokazal nov Colnago V4Rs za sezono 2023

Pogačar na Vršiču pokazal nov Colnago V4Rs za sezono 2023
14.12.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Colnago

Pri Colnagu so v drugi polovici lanske sezone začeli testirati kolo, ki je bilo takrat še poimenovano Concept, zdaj pa je dobilo uradno ime – V4Rs. Tadej Pogačar ga je uradno predstavil na Vršiču.

Pogačarja so že lani na dirki po Franciji novinarji opazili z drugačnim kolesom, takrat še imenovanim Concept, ki je zdaj dobil ime V4Rs in je logični naslednik modela V3Rs, s katerim je Pogačar dirkal že v minulih sezonah.

Na prvi pogled se kolo od predhodnika ne razlikuje zelo, najbolj opazna razlika je v novem, aerodinamičnem krmilu CC.01, ki se je pri testiranjih v vetrovniku zelo izkazalo. Pri Colnagu sporočajo, da gre za še bolj čistokrvnega dirkalnika od modela V3Rs, bil naj bi za odtenek lažji, nekoliko bolj tog in bolj aerodinamičen.

Pri okvirju se teža še ne pozna, glavna razlika je v obročih, pri togosti je kolo na klasičnih testih celo nekoliko manj togo od predhodnika, a Colnago temu oporeka, saj naj klasični test ne bi dovolj dobro zajel vseh sil, ki jih kolesar med dejansko vožnjo proži na okvir, zato ta test ni točen. Po njihovem testu (ki ga je težko preverjati), je nov model V4Rs nekoliko bolj tog.

Je tudi bolj aerodinamičen, a predvsem po zaslugi prej omenjenega aerodinamičnega »kokpita« CC.01. Glede na teste v vetrovniku naj bi kolesar za vzdrževanje hitrosti 50 km/h z novim modelom porabil 13,2 vata manj kot na modelu V3Rs, kar ni nezanemarljivo.

Na prvi pogled sta si torej kolesi zelo podobni, Colnago ohranja zelo dodelan, minimalistični videz, ki privlači kolesarske romantike in tradicionaliste. Na splošno pa lahko ocenimo, da gre prej za evolucijo kot za revolucijo. Kako uspešna bo, bo pokazal čas. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ