Pogačar po kronometru ostal Vingegaardu za petami

Pogačar po kronometru ostal Vingegaardu za petami
07.03.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Paris Nice, Sirotti

Ekipni kronometer z novimi pravili je prinesel zanimivo dogajanje, pričakovano pa je bila najboljša ekipa Jumbo Visme. Tadej Pogačar je zaostal le za 23 sekund in ostaja v igri za zmago.

Eksperimentalni kronometer v tretji etapi Pariz – Nice se je izšel po željah organizatorjev. Novo pravilo, po katerem se štoparica ustavi pri prvem kolesarju ekipe, ki prečka ciljno črto, je prineslo drugačen zaključek in več taktičnih različic. Vrstnega reda na vrhu to ni spremenilo, Jumbo Visma je pričakovano in zasluženo prišla do zmage.

Razlike na 32,2 kilometra dolgem kronometru niso bile velike. Večina ekip se je odločila za taktiko, da so skupaj ostali do zadnjih nekaj kilometrov, potem sta zadnja dva pomočnika vsak opravila še eno dolgo in hitro menjavo, kapetan pa je šprintal v cilj v zadnjih nekaj sto metrih.

Pri UAE Emirates so Pogačarja že ob vstopu v zadnji kilometer pustili le z enim pomočnikom, 300 metrov kasneje je začel svoj šprint proti ciljni črti in dosegel zelo dober rezultat 34:18, s povprečno hitrostjo 56,3 km/h.

Nizozemci so se odločili za tradicionalno taktiko

Kolesarji Jumbo Visme so veljali za glavne favorite, v ekipi so imeli svetovnega prvaka v vožnji na čas Tobiasa Fossa, pa seveda Vingegaarda, Edoarda Affinija, Rohana Dennisa in tudi Jana Tratnika, same odlične kronometriste. Odločili so se za bolj tradicionalno taktiko, še tri kilometre pred ciljem jih je bilo šest, v zadnji kilometer so vstopili štirje, šele tik pred ciljno črto so se Vingegaard, Nathan van Hooijdonck in Tratnik nekoliko odlepili.

Za štiri sekunde so premagali Jayco AlUlo, njihovi kolesarji so dirkali zelo dobro, a je Jumbo za zmago trepetal čisto do konca. EF Education First je bil v drugem delu trase zelo hiter, Magnus Cort Nielsen je bil na koncu za manj kot dve sekundi prepočasen, da bi prinesel svoji ekipi zmago, je pa oblekel rumeno majico vodilnega.

V skupnem seštevku je Vingegaard zdaj tretji, zaostaja tri sekunde, Pogačar pa je na 10. mestu s 14 sekundami zaostanka. Lov na odbitne sekunde semu je izplačal in po kronometru je le dobrih 10 sekund za Dancem, kar je precej nad pričakovanji.

V Italiji zmaga evropskega prvaka

Po deževnem uvodu v dirko od Tirenskega do Jadranskega morja je v drugi etapi kolesarjem posijalo sonce. Šprinterska preizkušnja je potekala povsem po predvidevanjih, napeto je bilo le v zadnjih desetih kilometrih, ko so krožišča razbijala šprinterske vlake.

Luka Mezgec je spet opravil dobro delo za Dylana Groenewegna, a mu Nizozemec ni sledil povsem do konca in je ostal nekoliko zaprt, čeprav bi na gumi Mezgeca lahko prišel do čiste linije za šprint. Prvi ga je začel Fernando Gaviria, a mu je zmanjkalo moči in z močnim pospeškom v zadnjih 50 metrih je zasluženo slavil Fabio Jakobsen.

Drugi je bil Jasper Philipsen, tretji pa Gaviria.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ