Pogačar po napadu v Pirenejih spet v deseterici

Pogačar po napadu v Pirenejih spet v deseterici
05.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Po petkovem razočaranju v vetrovni etapi je Tadej Pogačar v soboto dirkal agresivno in si priboril nazaj polovico v petek izgubljenega časa. Zmagal je domačin Nans Peters, Thibaut Pinot pa se je poslovil od sanj o rumeni majici.

Tadej Pogačar po prvi gorski etapi spet lahko razmišlja tudi o beli majici najboljšega mladega kolesarja. 

Prva etapa v Pirenejih se je odločala na vzponu ekstra kategorije na prelaz Bales. Že prej si je ogromno prednost privozila ubežna skupina, Nans Peters pa je na poti do vrha Balesa skočil in se otresel tekmecev ter na koncu slavil z naskokom največjo zmago v karieri pred Ilnurjem Zakarinom, ki je končal na drugem mestu.

V skupini s favoriti je tempo spet navijala ekipa Jumbo Visme, največjo selekcijo je naredil izvrstni Wout van Aert, njegov tempo pa je bil preveč tudi za Thibauta Pinota, ki je tako že v prvi gorski etapi ostal brez možnosti za skupno zmago. S Pinotom je ugasnilo največje francosko upanje na domačo zmago, zdaj ji je najbližje Guillame Martin.

Pet kilometrov pred vrhom vzpona na Bales je malo zatišja izkoristil Tadej Pogačar, po seriji napadov se je uspel otresti zasledovalcev in se sam odpeljati do cilja: »Pet kilometrov pred vrhom predzadnjega vzpona sem se pognal na polno in ko sem videl, da ni več nikogar z menoj, sem nadaljeval tudi na spustu in ciljnem vzponu. Bilo je težko, a sem videl, da so tudi ostali na limitu, zato sem poizkusil, za nami je dober dan.«

Pogačar si je do ciljne črte nazaj privozil dobrih 40 sekund, torej polovico včeraj izgubljenega časa, zdaj je v skupnem seštevku na 9. mestu. Primož Roglič je še enkrat vozil izvrstno, držal se je napovedi, da bo dirkal defenzivno in je le nadzoroval tekmece za visoko uvrstitev, zdelo se je, da bi se brez težav lahko otresel Adama Yatesa, če bi si to želel, na koncu pa je Britanec s skrajnimi močmi zadržal maillot jaune.

Jutri bo v Pirenejih še ena gorska etapa, potem pa sledi prvi dan premora na letošnji dirki.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ