Pogačar pred kronometrom: »Tudi proti velikanom se da«

Pogačar pred kronometrom: »Tudi proti velikanom se da«
19.09.2021 AVTOR: N. Gr.

S člansko vožnjo na čas se danes začenja svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Flandriji. Tadej Pogačar ne sodi v najožji krog favoritov za odličja, vseeno pa ne misli kar tako vreči puške v koruzo.

Tadej Pogačar na ogledu trase v pogovoru s selektorjema Markom Polancom in Andrejem Cimpričom. 

Moški kronometer v kategoriji Elite je letos prvo dejanje svetovnega prvenstva v kolesarstvu. Flandrija že nekaj dni živi in diha za kolesarske bitke, zastave so na vsakem koraku, pri radijskih poročilih ne gre brez omembe Remca Evenepoela in Wouta van Aerta, danes pa ob cesti na kronometru pričakujejo več kot 350 tisoč gledalcev.

Na kot palačinka ravnem, 43,3 kilometra dolgem kronometru bodo favoriti specialisti za vožnjo na čas, predvsem tisti, ki sodijo med težje kolesarje v karavani. V dobrih 40 kilometrih kolesarje čaka manj kot 100 višinskih metrov, trasa je tehnično zahtevna le v prvih kilometrih, ki potekajo v mestu Knokke - Heist, nato pa se bodo kolesarji borili na dolgih ravninah, kjer bo odločala moč. Morda tudi veter, a vremenoslovci za danes napovedujejo le šibko sapo, čeprav gre za območje, kjer veter piha praktično vse dni v letu.

V letoviškem mestecu na belgijski obali bosta prva favorita Stefan Kung in Filippo Ganna, ki sta se borila že na nedavnem EP v Trentu. Ganna si po nekaj zaporednih razočaranjih želi spet na vrh, Kung pa je po drugem zaporednem naslovu evropskega prvaka zelo samozavesten.

Zeleni Pinarello Filippa Ganne.

Specialisti v prednosti, ker se znajo pripraviti za eno samo dirko

Belgijci priznavajo, da sta njihova prej omenjena favorita v drugi vrsti, pol stopničke za Ganno in Kungom, na papirju pa bi moral imeti več možnosti za odličje van Aert. Nato pa sledijo preostali kolesarji, v igri za deseterico pa bo zagotovo tudi Tadej Pogačar, ki na kronometer prihaja zelo motiviran.

»Na tritedenskih dirkah je povsem drugače voziti vožnje na čas, tam ima vsak svoje cilje, veliko je odvisno od tega, kaj se je dogajalo pred kronometrom in kaj še sledi. Na svetovnem prvenstvu pa v ospredje pridejo specialisti, ki se znajo res pripraviti na samo eno dirko, meni to še malo manjka, a se učim na vsakem kronometru znova in poizkušam kaj novega odnesti. Zagotovo bodo tisti »velikani« v prednosti, saj to trenirajo že cele kariere, ampak se vse da,« pred kronometrom pravi Pogačar, ki bo šel s štartne rampe ob 15:58.

Tratnik upa, da se ponovi zgodba po Giru

Ne bo edini slovenski predstavnik, slabo uro pred njim bo šel na progo Jan Tratnik (15:01): »Po Vuelti sem bil res utrujen, vzel sem si teden dni brez kolesa, pred prihodom na SP pa sem opravil le nekaj lažjih treningov za aktivacijo. Tako da na dirko prihajam brez pravega treninga, a verjamem, da bom ob koncu dolge sezone lahko dobro opravil tudi s to dirko. Dal bom vse od sebe, potem pa bomo videli, za kaj bo to zadostovalo, na tej ravni progi pa bo 10. mesto iz Bergna težko izboljšati. Upam, da se bo zgodilo podobno kot po Giru, ko sem bil brez treninga nato na dirki po Sloveniji v vrhunski formi.«

Boji na trasi med Knokke - Heistom in Bruggejem se bodo začeli ob 14:30, zadnji kolesarji pa bodo v cilj prišli okrog 17. ure.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ