Pogačar še drugo sezono zapored prepričljivo na vrhu lestvice

Pogačar še drugo sezono zapored prepričljivo na vrhu lestvice
20.10.2022 AVTOR: N. Gr., foto: UCI

Ta teden se je kolesarska sezona uradno zaključila, na zadnji lestvici UCI pa je Tadej Pogačar še drugo leto zapored prepričljivo končal na vrhu. Roglič 24., Mohorič na 28. mestu.

Nobenega presenečenja ni na končni lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) za sezono 2022, saj je bilo že prejšnji teden po zmagi na dirki po Lombardiji jasno, da bo Tadej Pogačar prepričljivo končal na prvem mestu.

Pogačar je za zmago na Lombardiji prejel 500 točk, sezono 2022 je končal s 5131 zbranimi točkami. Na drugem mestu je končal Wout van Aert s 4525 točkami, tretji je bil Remco Evenepoel, ki je zbral dobrih 100 točk manj od rojaka.


Primož Roglič je v drugem delu sezone precej zdrsnil po lestvici, saj ni imel vidnih rezultatskih dosežkov, z izjemo etapne zmage na dirki po Španiji. Odstopil je na Touru in Vuelti, na jesenskih klasikah v Italiji ni dirkal, izpustil je tudi svetovno prvenstvo, zato je zdrsnil na 24. mesto na lestvici.

Štiri mesta za njim je končal Matej Mohorič, ki je imel v drugem delu sezone veliko zdravstvenih težav, povsem ob koncu pa se je pobral s skupno zmago na dirki po Hrvaški. Z vsaj eno zbrano UCI točko se je na lestvico uvrstilo 27 slovenskih kolesarjev.

V točkovanju držav je prepričljivo slavila Belgija, Španija pa je na drugem mestu tesno prehitela Francijo. Slovenija je večino sezone zasedala tretje mesto, a se je tudi v reprezentančnem točkovanju poznala odsotnost točk Rogliča in Mohoriča v drugem delu sezone, tako da je Slovenija sezono 2022 končala kot četrta država sveta. Še vedno impresiven dosežek.

Med ekipami Jumbo Vismi ni bilo para, na drugem mestu so končali Emirati, tretji je bil Ineos. Tudi tukaj presenečenj ni bilo. Najboljša slovenska ekipa je bila Adria Mobil na 93. mestu s 318 zbranimi točkami, Ljubljana Gusto Santic je zasedla 108. mesto, KK Kranj pa 154. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ