Pogačar se je z zmago poslovil od bele majice

Pogačar se je z zmago poslovil od bele majice
05.11.2023 AVTOR: DZ, foto: ASO

Satiama Criterium. Še zadnja sicer bolj revialna dirka z mnogimi zvezdniki. Tadej Pogačar pa je slavil zmago v beli majici, ki je zaznamovala njegovo nastopanje na Touru.

Tadej Pogačar je bil eden izmed številnih zvezdnikov, ki so v teh dneh nastopili najprej na kriteriju v Singapurju, zdaj pa še na podobni preizkušnji v Saitami. Gre predvsem za šov za gledalce, organizator obeh prireditev pa je agencija ASO.

Ker sta dirki pod okriljem organizatorja dirke po Franciji, je vse tudi v stilu največje tritedenske preizkušnje. In tako je Pogačar na dirki nastopil v beli majici, ki na Touru sicer označuje najboljšega mladega kolesarja. Kolesarji so morali prevoziti 59,5 km dolgo krožno dirko. “Bela majica je pomenila lep začetek kariere, zdaj pa se moram od nje posloviti,” je dejal Pogačar.

To majico je osvojil kar štirikrat. Dvakrat je Tour tudi dobil in je tako na koncu nosil tudi rumeno majico. V zadnjih dveh letih pa je bil drugi. Do zdaj sta po trikrat belo majico osvojila Andy Schleck in Jan Ullrich. Ob progi pa naj bi tokrat kolesarje pozdravilo kar 150 tisoč gledalcev. 17 krogov so morali kolesarji premagati, na koncu pa so se za zmago potegovali trije.

Tadej Pogačar, Peter Sagan in Sepp Kuss. Sagan je popustil, Pogačar pa je prepričljivo dobil sprint proti Kussu. Sagan je dopolnil oder, medtem ko je bil najhitrejši v zasledovalni skupini Mark Cavendish. Med 51 nastopajočimi sta bila tudi Matevž Govekar in Jan Tratnik. Pogačar je dobil deveto izvedbo te dirke in je na prestolu nasledil Jasperja Philipsena.

"To je bil izjemen dan ob neverjetnem vzdušju na Japonskem. Zmagati tu je neverjetno. Čakal sem na zadnje kroge, odločil pa sem se, da izpeljem en sam napad. Uspelo mi je. Trasa je zabavna. Levo, desno, skozi areno, nekaj vzpona skozi preod, številni sprinti. Lepa trasa. Hvala navijačem za tako vzdušje. To je ena izmed lepših izkušenj. Resnično imam rad Japonsko in Saitamo. Zagotovo, tega trenutka ne bom nikoli pozabil," je po dirki dejal Pogačar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ