Pogačar spisal še zadnje poglavje pravljice in rumeno majico pripeljal v Pariz!

Pogačar spisal še zadnje poglavje pravljice in rumeno majico pripeljal v Pariz!
18.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Le Tour, UAE Emirates, Eurosport

Na zadnji dan dirke po Franciji je Tadej Pogačar užival v paradi šampionov, namenjeni njegovi drugi zaporedni zmagi na največji dirki sveta. Šprinterski obračun v Parizu je dobil Wout van Aert.

V zadnji, 21. etapi letošnje dirke po Franciji smo spremljali dolgo slavje Tadeja Pogačarja, ki je pri 22. letih postal najmlajši kolesar v zgodovini z dvema skupnima zmagama na Touru. Zadnji dan je potekal po ustaljenih notah, po štartu v Chatou so se kolesarji UAE Emirates v posebnih, belo rumenih dresih postavili na čelo dirke in sledili so trenutki za fotografe ter tradicionalno proslavljanje vseh dosežkov minulih treh tednov.

Po lanskem vzoru so se tudi letos slovenski kolesarji postavili na čelo dirke, ob boku rumene majice sta bila Matej Mohorič in Luka Mezgec, vsi trije pa so držali štartno številko 11 v čast »padlemu« Primožu Rogliču, ki do Pariza letos žal ni prišel.

Ko so kolesarji prvič prispeli v Pariz, so se pred Elizejskimi poljanami vsi kolesarji UAE-ja postavili na čelo dirke in prvi prečkali ciljno črto, nato pa so se začeli napadi in boj za etapno zmago. V ospredju so se kolesarji izmenjavali, a noben od pobegov ni imel prav dolgega roka trajanja, večino so nevtralizirali kolesarji Deceuninck QuickStepa, zadnjega pa Ineos, ki je z napadom Michala Kwiatkowskega in Gerainta Thomasa želel presenetiti tekmece, a jim tudi tokrat ni šlo.

Van Aert nepremagljiv, Mezgec odličen četrti

V zadnjem kilometru se je vlak QuickStepa nekoliko izgubil, izjemno delo je v zadnjih 500 metrih opravil Mike Teunissen, ki je pripeljal Wouta van Aerta v šprint. Visokorasli belgijski državni prvak je šprintal na levem robu cestišča, Mark Cavendish je želel priti mimo, a mu je zmanjkalo prostora in z rekordno 35. zmago na Elizejskih poljanah ni bilo nič. Slavil je van Aert, najbližje mu je prišel Jasper Philipsen, Cavendishu je ob tretjem mestu v veliko uteho zelena majica najboljšega šprinterja, s četrtim mestom v šprintu pa se je v Parizu izkazal tudi Luka Mezgec.

Nestrpno smo pričakovali zadnji prihod Tadeja Pogačarja čez ciljno črto, brez težav je 22-letni mladenič rumeno pripeljal v cilj in se veselil svoje druge skupne zmage na rumeni pentlji in s tem spisal novo zlato poglavje slovenske kolesarske zgodovine.

Pogačar je osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja in pikčasto majico najboljšega hribolazca, že omenjeni Cavendish je imel zeleno majico najboljšega po točkah, najboljša ekipa letošnje dirke pa je bil Bahrain Victorious. Pred današnjo etapo je bil za najbolj borbenega kolesarja Toura izglasovan Franck Bonnamour (B&B Hotels).

Že v soboto nov šov v Tokiu

Na letošnjem Touru se je tudi pokazalo, da imajo najboljše ekipe prestavo več, etapo je uspelo slaviti le kolesarjem osmih ekip, kar 14 ekip tako dirko zapušča praznih rok.

Prav veliko časa za slavje Tadej Pogačar ne bo imel, danes ga v Parizu čaka slovenska veselica, že jutri zjutraj pa s selektorjem Andrejem Hauptmanom in Primožem Rogličem iz Pariza potujejo v Tokio, kjer jih v soboto čaka naslednji vrhunec - cestna dirka pod olimpijskimi krogi.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ