Pogačar suvereno branil majico ... Vingegaard zmagal

Pogačar suvereno branil majico ... Vingegaard zmagal
25.02.2021 AVTOR: DZ, vir: UAE Tour

Zadnja etapa s ciljnim vzponom na dirki UAE Tour. Spet prepričljivi Tadej Pogačar, ki se bliža končni zmagi. Etapo je dobil Jonas Vingegaard.

Na dirki po Združenih arabskih Emiratih so kolesarji odpeljali že peto etapo. Do konca sta samo še dve etapi, a ravninski. Tokrat pa so se kolesarji ob koncu podali na Jebel Jais. Etapa je bila dolga 170 kilometrov. Zaključni klanec pa kar 21,5 km. Povprečni naklon tega vzpona je 5,4-odstoten. Cilj je bil na 1489 metrih nadmorske višine.

Tadej Pogačar je z močno ekipo, v kateri je tudi Jan Polanc branil rdečo majico. Po pričakovanjih pa je prišlo do pobega dneva. Mathias Frank se je v ospredju najprej znašel sam in privozil si je dobri dve minuti prednosti. Potem pa so sledili novi napadi iz glavnine. Po 50 kilometrih dirkanja se je izoblikovala ubežna skupina, ki so jo poleg Franka sestavljali še Roger Kluge, Larry Warbasse, Omer Goldstein, Thomas De Gendt, Kevin Colleoni in Lasse Norman Hansen.

Pridružila sta se še Aleksej Lucenko in Alex Dowsett. Razlika je bila vseskozi nekaj manjša od treh minut. Potem pa je Filippo Ganna pričel narekovati ritem v glavnini in poskrbel je, da se je razlika zmanjšala na dve minuti. Sledil je zaključni klanec. Predvsem kolesarji Ineosa so skrbeli za narekovanje ritma in kmalu je v ospredju ostal samo še Lucenko.

Boril se je z vzponom, pa tudi z nasprotnim vetrom. Kazahstanski državni prvak je imel šest kilometrov pred ciljem še minuto prednosti, a ni popuščal. Dobre štiri kilometre pred ciljem je napadel novinec med elito Ben Zwiehoff, a Martinez je v vse manjši skupini, v kateri je prepričljivo kolesaril Pogačar skrbel za enakomeren ritem.

Sledili pa so novi napadi. Tudi Vanhoucke, Valter Attila, Poels in Nibali ... In najboljši so se že povsem približali Lucenku. Takrat je skočil še Almeida, a Pogačar je hitro odgovoril na napad. Je pa vse skupaj znal izkoristiti Jonas Vingegaard. V skupnem seštevku ni nikogar ogrožal.

Napadel je in v svojem ritmu uspel ujeti utrujenega Lucenka. Vingegaard je znova pospešil, tako da se je lahko veselil etapne zmage. Sprint za drugo mesto je s tremi sekundami zaostanka dobil Pogačar pred Yatesom. Sledili so Higuita, Almeida, Schultz, Kuss, Poel, Hermans, Bouchard in Lucenko. Skupni seštevek? Pogačar ima 45 sekund prednosti pred Yatesom in 1:12 pred Almeido. Pred kolesarji sta še dve ravninski etapi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ