Pogačar z zmago v rumenem še enkrat pokazal, da je kralj Toura

Pogačar z zmago v rumenem še enkrat pokazal, da je kralj Toura
14.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Le Tour

Tadej Pogačar je s kraljevsko etapo letošnje dirke po Franciji opravil - kraljevsko. Na zadnjem vzponu na Col du Portet je napadal tekmece in jih v šprintu do ciljne črte tudi strl za zmago v rumeni majici.

Pirenejska 17. etapa letošnje dirke po Franciji je bila šele druga, ki se je končala na vrhu vzpona. Po dveh vzponih za »ogrevanje« se je etapa zaključila s ciljnim vzponom na Col du Portet, dolgim skoraj 17 kilometrov s skoraj 9-odstotnim povprečnim naklonom.

Pogačar je že pred etapo napovedoval, da bo šlo za kraljevsko preizkušnjo letošnje dirke, zadnji vzpon pa je označil za zelo zanimivega predvsem za gledalce. In res, Pogačar jim ni ostal dolžan, že na polovici zadnjega vzpona je začel s prvim napadom na konkurente za rumeno majico.

Takoj sta ob njem ostala le še Jonas Vingegaard in Richard Carapaz, popustil pa je Rigoberto Uran, ki se je doslej dobro držal ob omenjeni trojici. Pogačar je večino vzpona preživel na čelu, napadal je Danca in Ekvadorca in čeprav sta šla nekajkrat s težavo za njim, se ju ni uspel otresti.

#INTERLACED_NEWS_450#

Vingegaard sodeloval, Carapaz blefiral

Vingegaard mu je ponudil nekaj menjav na čelu dirke, Carapaz pa je ostajal v zavetrju kljub pozivom nosilca rumene majice, da naj sodeluje pri narekovanju tempa, saj gre konec koncev njihova prednost na roko tudi njemu v boju z Uranom in Benom O’Connorjem.

Izkazalo se je, da je Carapaz blefiral, v zadnjem kilometru je silovito napadel in Pogačar je šel z njim, Vingegaard pa je nekoliko popustil. A Carapaz ni zdržal do črte, zato ju je nosilec bele majice še pred zadnjimi 100 metri še enkrat ujel. Sledil je šprint do ciljne črte, v katerem pa Pogi ni nič prepustil naključju in prvič v karieri je slavil v rumeni majici.

»Fantastično, neverjetno je dobiti etapo v rumeni majici, sploh ne vem, kako bi to opisal. Doslej je bil vsak dan res dober za ubežnike in čeprav sem si želel zmage, jih nismo mogli nadzorovati. Danes je bila trasa precej boljša za to, razmišljali smo, če bom napadal ali se osredotočimo le na branjenje, a sem nato videl, da smo na prvih dveh vzponih delovali dobro, zato sem se odločil za napad. Vedno je lepo pridobiti še kakšno sekundo, če jo lahko, nikoli ne veš, kdaj bo prišla prav. Poizkušal sem se ju otresti, a sta bila danes res dobra in na koncu sem v šprintu v zadnjih 50 metrih dal vse, kar sem imel,« je Pogačar opisoval taktiko v današnji etapi.

»Vedel sem, da Carapaz blefira in da ne trpi tako zelo, o tem sva se pogovarjala tudi z Vinegaardom. Ni želel menjati, na koncu pa je res močno pospešil in težko sem šel za njim,« pa je Pogačar povedal o taktiki Ekvadorca.

Spet dosegljiva tudi pikčasta majica

Pogačar si danes ni priboril le druge etapne zmage na tej dirki po Franciji, v žep je pospravil tudi zajeten kup točk v boju za pikčasto majico in zdaj za Woutom Poelsom zaostaja le še za 11 točk. Če bi se denimo tudi jutrišnja gorska etapa odvijala podobno kot današnja, bi Pogačar spet lahko osvojil tudi majico najboljšega hribolazca na dirki.

V skupnem seštevku ima na drugem mestu Vingegaard le štiri sekunde naskoka pred Carapazom, napet bo tudi troboj med Uranom, O’Connorjem in Keldermanom, ki so na mestih 4-6 v manj kot minuti, do konca dirke pa do sprememb lahko pride še v jutrišnji gorski etapi in v soboto na kronometru.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ