Pogačar: Hvaležen za ta trenutek

Pogačar: Hvaležen za ta trenutek
20.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Naredili so 200 kilometrov dolg leadout. Brez njih ne bi mogel zmagati." S temi besedami se je za zmago na Valonski puščici klubskim kolegom zahvalil Tadej Pogačar.

Veliki zmagovalec tudi Valonske puščice. Tadej Pogačar je dobil dirko, na kateri mu v preteklih nastopih ni šlo vse po načrtih. Na zaključnem vzponu na Mur de Huy pa je tokrat zablestel. Odpeljal ga je popolno in prišel do prestižne zmage, že 12. v tej sezoni, predvsem pa je v igri za izjemen podvig - osvojiti tri ardenske dirke v isti sezoni. To je do zdaj uspelo samo Davideju Rebellinu in Philippu Gilbertu. Pogačar je vse tri dirke že dobil, saj je Liege-Bastogne-Liege dobil pred dvema letoma, a v nedeljo mu lahko uspe dobiti Amstel Gold Race, Valonsko puščico in Liege-Bastogne-Liege v isti sezoni. A danes je bil čas za Valonsko puščico. Tu so odgovori Tadeja Pogačarja po novi odlični predstavi.

O taktiki
Morali smo narekovati ritem od začetka. Nihče nam ni želel pomagati. Nekaj časa Ineos, potem pa ne veliko. Bilo je vse na nas. Želeli smo narediti še težjo dirko, a so na koncu bili fantje že zelo utrujeni, saj so ritem narekovali skoraj 200 kilometrov. Naredili smo težko dirko in vse je šlo po načrtu.

O delu ekipe
Neverjetno delo ekipe. Parkrat vmes sem si rekel, da če danes ne zmagam, sem pa res zasral ekipo. Na koncu mi je dalo to neko dodatno moč se mi zdi, ker vseh šest kolesarjev je danes naredilo več kot maksimum in je bilo res neverjetno skozi celotno dirko. Vsa zahvala gre njim.

O vzponu na Mur de Huy
Ta klanec je res peklenski. CIlj je na vrhu in nima veze, kateri končaš. Če daš vse od sebe prideš na vrh zakislen, poln laktata v rokah, v nogah, povsod. Res je težek zaključek, vendar vem, da ne smeš začeti prehitro sprinta. Toliko kot ti ostane v nogah, ne smeš prehitro začeti. Moraš počakati, da izgine tistih 20 odstotkov na nekih 14 odstotkov. Da dobiš večjo hitrost, ko startaš. Če imaš v nogah, lahko, če pa nimaš, ne moreš.

O vlogi favorita
Pomagalo mi je, da so vsi gledali name. Ekipa je naredila dobro delo, ostali pa so pazili name, kar mi je dalo dovolj prostora, da sem se vozil v ospredju in sem prišel na dobri poziciji pod vzpon.

O pripravljenosti v primerjavi z lansko sezono
Lani sem imel podobno formo kot letos, pa nisem bil med deset. Vidite, da te lahko majhna napaka veliko stane. Ena napačna poteza in plačaš. Če si poln laktata na strmem klancu, ne moreš sprintati. Moraš biti v dobrem položaju pri prihodu ob reki in privarčevati nekaj za konec.

O morebitnem napadu pred zaključnim klancem
Tu je zelo težko iti sam. Pred zadnjim vzponom je predolga ravnina in če si tam sam, brez ekipe resnično plačaš za to kasneje.

O Philippu Gilbertu, ki mu je predal pokal
Čestital mi je. S Philippom ne bom rekel, da se dobro poznamo, da smo prijatelji, ampak se velikokrat vidimo. V Monaku se velikokrat srečava na kolesu. Dirkala sva skupaj in rekel bi, da imava eden do drugega veliko spoštovanja.

O treh dirkah v Ardenih in počitku pred Liege-Bastogne-Liege
Ardeni so standard tri dirke. Nedelja, sreda, nedelja. Od srede do nedelje je v bistvu kar nekaj časa. Jutri bo verjetno totalni počitek, morda kakšno uro na kolesu, če bo lepo vreme. Potem manjši reckon v petek, v soboto pa spet samo razvrteti noge in upati, da v nedeljo še kaj ostane.

O serijskem zmagovanju
Nikoli se ne naveličaš prečkati ciljne črte prvi. Resnično uživam v tem in hvaležen sem za ta trenutek v tako izjemni formi. Uživam v tem trenutku, dokler lahko.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ