Pogačarjev dan: Najprej sta se skrila v grmovju, potem je prišel do zmage

Pogačarjev dan: Najprej sta se skrila v grmovju, potem je prišel do zmage
19.03.2024 AVTOR: DZ

Tadej Pogačar. Zagotovo najbolj vsestranski kolesar na svetu. Brez dvoma uživa na kolesu in na dirkah. Prišel je do nove, že 65. zmage v karieri. Dobil je 2. etapo na dirki po Kataloniji.

Na dirki po Kataloniji so kolesarji opravili z drugo etapo. Tadej Pogačar je v prvi etapi osvojil drugo mesto, zdaj pa je izkoristil priložnost. Druga etapa je bila namreč zelo zahtevna predvsem v samem zaključku. Mataro je gostil start, cilj pa Vallter 2000. Etapa je bila podobna lanski, na kateri je Giulio Ciccone v sprintu na več kot dva tisoč metrih nadmorske višine ugnal Primoža Rogliča in Remca Evenepoela.

Tokrat so morali kolesarji premagati 186,5 km dolgo etapo s 3470 metri nadmorske višine. Začetek je potekal v soncu in lepem vremenu in kmalu po startu je postalo jasno, da Israel Premier Tech vodstva v skupnem seštevku - majico je nosil Nick Schultz - ne bodo resneje branili. Zato je moral hitro pobudo prevzeti UAE. In kmalu je prišlo do zanimive poteze, ki jo je po cilju opisal Tadej Pogačar:

"Naenkrat sva imela 50, sto, dvesto metrov prednosti. Nadaljevala sva nekaj časa in se ustavila za malo potrebo. Potem pa sva se skrila v grmovju, tako da v glavnini niso vedeli, kje sva. Nekaj zabave."



“Nihče ni narekoval ritma. Israel Premier Tech so dejali, da ne nameravajo vleči, če mi ne bomo. Zato smo se odločili, da pričnemo z delom. Z Domnom sva prišla iz ozadja in želela sva narekovati ritem, a nihče nama ni sledil. Naenkrat sva imela 50, sto, dvesto metrov prednosti. Nadaljevala sva nekaj časa in se ustavila za malo potrebo. Potem pa sva se skrila v grmovju, tako da v glavnini niso vedeli, kje sva. Nekaj zabave.”




Dokaz, kako zelo se Tadej Pogačar zabava na dirkah, ob sebi pa ima zdaj še Domna Novaka, ki je spet opravil levji delež dela v nadaljevanju etape. Pri UAE so etapo že začeli s kolesarjem manj, saj je zbolel Jay Vine. Posledično so morali ostali opraviti več dela. "Imeli smo načrt, na žalost Jay Vine danes ni mogel startati, saj je zbolel. Fliex ima želodčne teave, a je vseeno vztrajal in ni popustil. Domen in Felix sta opravila ogromno dela. Kolesarji Israela so nekoliko pomagali, a večino dela pri nadzoru dirke smo morali opraviti mi. V zaključku so Pavel, Marc in Joao opravili izjemno delo na zadnjem vzponu,” je pojasnil Pogačar.




Posnetkov prav veliko zaradi megle ni bilo, je postalo pa jasno, da je Pogačar najmočnejši: “Joao mi je vseskozi govoril, da se ne počuti najbolje, na koncu pa je pri narekovanju ritma povsem razbil skupino. V določenem trenutku sem mislil, da se tako dobro počuti, da bi lahko šla skupaj, a mi je kasneje rekel, naj grem sam naprej. Vedel sem, da bo do vrha dolga pot. A tudi prek radijske postaje sem čutil veliko podpore. Zato sem dal vse od sebe vse do vrha, saj sem upal, da bo vsaj novinarska konferenca v toplejšem prostoru.”




"Joao mi je vseskozi govoril, da se ne počuti najbolje, na koncu pa je pri narekovanju ritma povsem razbil skupino. V določenem trenutku sem mislil, da se tako dobro počuti, da bi lahko šla skupaj."



S tem je nasmejal še prisotne novinarje. Improvizirana novinarska konferenca je bila namreč v manjšem šotoru na cilju, ki je bolj kot ne prisotne ščitil samo pred dežjem. Prav slabo vreme je bilo ključno v zaključku. Pogačar pa si je v zadnjih sedmih kilometrih privozil kar 1:23 prednosti pred Mikelom Lando in Aleksandrom Vlasovom. Sledili so Almeida, Martinez, Harper, Bernal …




“Vse do zadnjega vzpona niti ni bilo tako slabo. Potem pa nisem pričakoval takega mraza na zadnjem vzponu. Tudi ob vožnji na polno so roke vse bolj zmrzovale,” je še dejal Pogačar. Obenem pa je izpostavil, da ga je marsikdaj že precej bolj zeblo kot danes. Zdaj ima 1:35 prednosti pred Lando. Vlasov zaostaja za 1:38. Sledijo Almeida, Martinez, Harper, Bernal, Mas, Kuss … “Razlika je kar velika, a dirka še ni končana. Danes sem imel dober dan in zdaj bomo videli, kako se bo odvijala dirka. Domen in Felix sta opravila veliko dela. Veliko bo odvisno od njiju in videli bomo, kako bo potekala etapa. Upam, da nista preveč trpela.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ