Pogačarjev napad za dragocenih šest sekund

Pogačarjev napad za dragocenih šest sekund
06.03.2023 AVTOR: DZ, foto: Alex Broadway / Getty Images

Tim Merlier je dobil uvodno etapo na dirki Pariz-Nica, po zaslugi tudi Tadeja Pogačarja pa smo videli nadvse pestro dirkanje v zaključku.

Dirka Pariz-Nica oziroma dirka proti Soncu. Začela se je z ravninsko, a še zdaleč ne lahko progo. La Verriere je gostil start in cilj sicer krožne etape. Na startu so bili tudi trije Slovenci. Tadej Pogačar, Domen Novak in Jan Tratnik. Etapa je bila dolga nekaj manj kot 170 km.

Po 20 počasnih kilometrih sta zbežala Paul Ourselin (TotalEnergies) in Jonas Gregaard. Privozila sta si dobri skoraj štiri minute prednosti, potem pa je Lotto Dstny pričel z lovom, saj imajo v svojih vrstah mladega sprinterja Arnauda De Lieja. Ubežnika je glavnina ujela 30 kilometrov pred ciljem. Sledili so tehnično bolj zahtevni kilometri in v ospredje so se postavili kolesarji moštev UAE, Jumbo Visma in EF. Na vzponu Cote de Milon la Chapelle je napadel Tadej Pogačar.

Sledil mu je Neilson Powless. Poskrbela sta za veliko selekcijo. Ko jima poskus vseeno ni uspel, je Powless poskusil še enkrat in sam si je privozil že 20 sekund prednosti, a ga je skupina, ki se je počasi sestavljala ujela sedem kilometrov pred ciljem. Potem pa spet napad Pogačarja na Cote des Dix-Sept Tournants. Opravil je veliko delo, saj je prvi prišel na vrh vzpona in je tako pobral šes odbitnih sekund.

Ujela sta ga še Jonas Vingegaard in Pierre Latour. Skupaj so poskušali s pobegom, vendar jim ni uspelo in tako smo videli sprint glavnine. Soudal Quick Step je sestavil sprinterski vlak za Tima Merlierja. Ta se je spet izkazal. V sprintu je bil najmočnejši, tako da se je lahko veselil že četrte zmage v tej sezoni, potem ko je v ekipo prestopil pred začetkom prav te sezone.

Sam Bennett je bil drugi, tretji pa Mads Pedersen. Da so sprinterji prišli na svoj račun, pričajo tudi rezultati. Sledili so Olav Kooij, Arnadu De Lie, Michael Matthews, Bryan Coquard, Ivan Garcia Cortina, Kaden Groves, Arnaud Demare … Merlier je oblekel rumeno majico, Tadej Pogačar pa je po zaslugi odbitnih sekund že tretji in je šest sekund pred ostalimi kandidati za vrh, vključno z Jonasom Vingegaardom.

Povzetek etape


O Pogačarjevem napadu

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ