Pogačarjev šov za začetek sezone

Pogačarjev šov za začetek sezone
13.02.2023 AVTOR: DZ, vir: UAE Team Emirates

Prva dirka, prva zmaga. Izjemen začetek sezone za Tadeja Pogačarja! Dobil je enodnevno dirko po Jaenu v Španiji.

Letos so se pri moštvu UAE odločili, da Tadej Pogačar sezono začne na sicer ne tako zelo poznani dirki po Jaenu. Ta se je začela v Ubedi, končala pa po 179 kilometrih v Baezi. Gre za dirko prve kategorije, za katero je značilno, da poteka tudi po dolgih makadamskih odsekih.

Lahko bi rekli, da gre za špansko različico italijanske preizkušnje Strade Bianche. Španci so jo izpeljali šele drugi, lani pa je zmago slavil Aleksej Lucenko. Tokrat je bil na startu Tadej Pogačar, prvič pa je združil moči z Domnom Novakom. Moštvo UAE je odlično delovalo.

Ko je bil v ospredju samo še Samitier pa so prav Pogačarjevi pomočniki stopnjevali ritem. Na petem od osmih makadamskih odsekov je bil ritem že zares hiter. Tim Wellens je odlično opravil delo, potem je vse skupaj stopnjeval še Marc Hirschi in nato je napočil čas za Tadeja Pogačarja.

Na vzponu in makadamu je pospešil, slediti pa mu ni mogel nihče več. Začela se je samostojna vožnja proti več kot 42 kilometrov oddaljenemu cilju v Baezi. V ozadju sta se predvsem Tulett in Turner, medtem ko je bil položaj odličen za oba UAE kolesarja v zasledovalni skupini Wellensa in Hirschija.

Pogačar si je privozil že dve minuti prednosti, osem kilometrov pred ciljem pa je dobil defekt. Boštjan Kavčnik mu je hitro zamenjal kolo, Pogačar pa je lahko brez skrbi nadaljeval še čez naslednji vzpon in potem proti cilju. Imel je dovolj prednosti za zasluženo veselje ob prvi zmagi na prvi dirki v sezoni.

Sprint dvojice za drugo mesto je z zaostankom 49 sekund dobil Ben Turner, ki je ugnal Tima Wellensa. Naslednja skupina je zaostala za 1:17. Četrti je bil Hirschi, potem pa Kron, Tulett, Rota, Zimmermann … Pogačar in Novak, ki je tokrat odstopil bosta nastopila na etapni dirki po Andaluziji, ki se začne 15. februarja. Tam bo dirkal tudi Matej Mohorič. Vrača se Egan Bernal ... 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ