Pogačarjeva odlična vožnja za peto mesto

Pogačarjeva odlična vožnja za peto mesto
12.09.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Sonny Colbrelli. Italijan je veljal za največjega favorita in je to vlogo upravičil. Postal je evropski prvak. Tadej Pogačar je osvojil peto mesto, Matej Mohorič pa 13.

Evropskega prvenstva je konec. Tokrat je bilo zares blizu Slovenije. Trento ga je gostil. Po pričakovanjih so slovenski kolesarji najboljši rezultat dosegli prav v zadnji, najprestižnejši preizkušnji. Seveda govorimo o članski cestni dirki. Ta je bila dolga 180 kilometrov.

Najprej so morali premagati dobrih 70 kilometrov v liniji in že tam je bil na sporedu najtežji vzpon, saj so kolesarji prečkali tisoč metrov nadmorske višine. Potem pas o prišli na zaključne kroge. Takoj po startu so se pričeli napadi, a ni šlo za tisti tipični napad, ki ga ponavadi vidimo na svetovnem prvenstvu. Torej, napad manj poznanih kolesarjev, ki jih favoriti kasneje ujamejo.

Tokrat smo gledali številne napade, spremembe v vodstvu, predvsem pa si nihče ni uspel privoziti večje prednosti. Tudi Matej Mohorič ni imel svojega dne in je sprva že izgubil stik z najboljšimi, a se je uspel vrniti. 70 kilometrov pred ciljem pa je Tadej Pogačar sledil pravim kolesarjem. Ko so bili mnogi že brez moči in utrujeni od številnih sprememb ritma, je bil to pravi trenutek.

Okrog Pogačarja se je zbralo še osem kolesarjev. Praktično večina favoritov, kot so Sonny Colbrelli, Remco Evenepoel, Benoit Cosnefroy, Ben Hermans, Matteo Trentin, Marc Hirschi … Skupaj so složno nadaljevali proti cilju. Največ dela je opravil Hermans, medtem ko se je zdel Evenepoel zelo močan. V predzadnjem krogu je mladi Belgijec to tudi dokazal.

Ob predzadnjem prečkanju 3,4 km dolgega vzpona na Covo je prvi pospešil Pavel Sivakov, Evenepoel pa je to pospeševanje izkoristil za pravi napad. Sledil mu je Colbrelli, z zadnjimi močmi se jima je pridružil še Cosnefroy. Pogačar je bil tudi blizu, a priključka ni uspel ujeti. Tako je postalo bolj ali manj jasno, da se bo trojica v ospredju udarila za zmago.

Veliko časa je ritem narekoval Remco Evenepoel. Sledil je še zadnji prihod na vzpon. Evenepoel je vse bolj pospeševal in Cosnefroy je popustil. Colbrelli pa je Belgijcu vseskozi sledil. Tudi po koncu vzpona, ko se je Remco že krepko jezil, je Italijan vztrajal. Pri narekovanju ritma ni pretiraval. Evenepoel se je še naprej jezil, a ni pomagalo.

Colbrelli je sedemsto metrov do cilja še pogledal, če ju kdo lovi, zatisnil si je kolesarske čevlje in v zadnji ovinek pripeljal že na prvem mestu. Vse je imel pod nadzorom. Prepričljivo je dobil sprint in se veselil naslova evropskega prvaka. Za Italijane je to že četrti naslov zapored. Colbrelli je na prestolu zamenjal Giacoma Nizzola. Remco Evenepoel po prihodu na cilj ni mogel skriti razočaranja.

V ozadju pa je izmučeni Cosnefroy uspel priti na cilj pred zasledovalno skupino s Tadejem Pogačarjem. Ta je na zadnjem vzponu poskušal narekovati čimhitrejši ritem, saj je želel ujeti Francoza in se tako boriti za tretje mesto. To mu ni uspelo, je pa spet pokazal, kako iznajdljiv je. Samo Trentin ga je v sprintu prehitel. Pogačar je tako zasedel peto mesto. Matej Mohorič je bil 13.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ