Pogi zmagovito opravil s prvim vzponom sezone v UAE

Pogi zmagovito opravil s prvim vzponom sezone v UAE
23.02.2022 AVTOR: N.Gr., foto: UAE Emirates

Dobro formo je nakazal včeraj na kronometru, danes pa je po dobrem delu ekipe UAE Emirates na zadnjem vzponu v šprintu manjše skupine prepričljivo slavil in na »domači« dirki oblekel tudi rdečo majico vodilnega.

Nobenega dvoma o formi Tadeja Pogačarja po včerajšnjem kronometru ni bilo več, saj ni ravno specialist za kratke vožnje na čas, pa je kljub temu končal na izvrstnem četrtem mestu. Danes je bila na dirki UAE Tour na sporedu prva gorska etapa, ki se je končala s skoraj 20 kilometrov dolgim zaključnim vzponom na Jebel Jais.

Cesta na tem vzponu je široka, bolj podobna evropskim avtocestam kot gorski cesti, naklonine razen v zadnjih treh kilometrih niso presegale 5 odstotkov in zato so bili zraven tudi težji kolesarji, denimo nosilec rdeče majice Stefan Bissegger.

V prvi polovici vzpona so se v ospredju izmenjevali kolesarji Ineosa in UAE Emirates, potem pa je prvič napadel Pogačar in malo potipal počutje pri konkurenci. Do cilja je bilo predaleč, da bi sam vztrajal, zato se je na čelo glavnine vrnil Rafal Majka in spet prevzel vajeti dirke v svoje roke.

Takšno dirkanje smo spremljali vse do zadnjega kilometra. Nekajkrat so se manjše skupinice odcepile, v vseh je bil Pogačar zraven, spremljali pa so ga glavni konkurenti Adam Yates, Aleksandr Vlasov, Joao Almeida, … Izvrstno delo sta opravila Ineosov mladenič Lucas Plapp in velikan Filippo Ganna, ki je pri 88 kilogramih z vodilno skupino zdržal vse do cilja.

Šprinterski vlak, na koncu pa eksplozija prvega favorita

Jasno je bilo, da bo odločal šprint, ko so kolesarji brez razlik opravili tudi z najtežjim delom vzpona, kjer je naklon presegel 9 odstotkov. UAE Emirates so postavili šprinterski vlak za Pogačarja, Pogi je v zadnjih 100 metrih zares pritisnil na pedala in v šprintu mu nihče ni bil kos, zato se je veselil prepričljive zmage številka 1 v novi sezoni.

Ker je Bissegger v zadnjem delu vzpona zaostal, je Pogačar oblekel tudi rdečo majico vodilnega na dirki UAE Tour, ki je zelo pomembna za njihove sponzorje, zato tudi zanj rezultatsko še zdaleč ni nepomembna.

Jutri je pred kolesarji nova povsem ravna šprinterska etapa.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ