Pogled naprej: 1. etapa do Rogaške Slatine

Pogled naprej: 1. etapa do Rogaške Slatine
14.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Sportida

Dirka po Sloveniji. 1. etapa. 14. junij. Celje bo gostilo start, cilj pa Rogaška Slatina. Kaj čaka kolesarje? V nadaljevanju ...

Celje bo gostilo veliki start letošnje dirke po Sloveniji. Govorimo o že 29. izvedbi največje kolesarske dirke pri nas in obenem tudi edine etapne preizkušnje za člane. V zadnjih letih smo vajeni, da se v Celju konča kakšna izmed etap, zdaj pa se bodo kolesarji iz Celja podali na pot proti Rogaški Slatini. Etapa bo dolga 189,5 km.

Etapa se po preseku sicer zdi kar precej razgibana s številnimi krajšimi vzponi, a kolesarji so si bolj ali manj enotni. To bo sprinterska preizkušnja. Kolesarji bodo imeli na voljo tri leteče cilje in dva gorska. Leteči cilji poleg točk v boju za rdečo majico ponujajo tudi odbitne sekunde v boju za skupni seštevek in posledično zeleno majico. Zmagovalec dobi tri točke, drugi dve in tretji eno. Prvi leteči cilj bodo gostile Braslovče po 32,6 km dirkanja.

Sledila bo vožnja skozi Velenje, pa Zreče in Slovenske Konjice. Potem pa 1,5 km dolg vzpon z 8,3-odstotnim povprečnim naklonom do Žičke Kartuzije. Tam bo gorski cilj četrte kategorije. 512 metrov visoki vrh bo na 120 kilometru. Sledil bo spust do Šentjurja, kjer bo po 132 kilometrih drugi leteči cilj. Naslednji bo po 152 kilometrih v kraju Šmarje pri Jelšah. Potem bo teren nekoliko lažji in sledila bo že priprava na sam zaključek.

Kolesarji bodo v Rogaško Slatino zavili po skoraj 180 kilometrih. Potem pa bodo prvič prečkali ciljno črto in se podali v prvi in obenem zadnji krog na dirki. Ta zaključek kolesarji že dobro poznajo. Rogaška Slatina je do leta 2018 večkrat gostila start zadnje etape na dirki po Sloveniji, od leta 2018 naprej pa redno gosti cilj ene izmed etap. Tudi tokrat bo tako. Obeta se sprint, glavni favorit pa je vsekakor Dylan Groenewegen, ki je tu že zmagal leta 2018.

Leta 2019 je bil tu najboljši Pascal Ackermann, leta 2021 Phil Bauhaus in lani spet Dylan Groenewegen. Nizozemec bo tudi tokrat lahko računal na pomoč Luke Mezgeca. Največji tekmec pa bo po vsej verjetnosti tudi že zmagovalec te etape Phil Bauhaus iz Bahrain Victoriousa. Vsekakor se obeta hiter, spektakularen zaključek po že poznanih cestah. Morda se tako že lahko vprašamo. Groenewegen tretjič ali Bauhaus drugič? Ali pa bomo videli na vrhu kolesarja, ki v Rogaški Slatini še ni zmagal? Dirka se bo začela ob 11:05, kolesarje na cilju pa lahko pričakujemo med 15:38 in 16:19.

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ