Pogovor: Špela Horvat

Pogovor: Špela Horvat
21.02.2018 AVTOR: Vladimir Pakrac
Pogovarjali smo se s Špelo Horvat, tekmovalko v spustu, ki ji je pred začetkom sezone uspel preboj v mednarodno dirkaško ekipo BeFly World Team.

Špela Horvat je že nekaj let ime, ki je poznano vsakomur, ki vsaj s kotičkom očesa spremlja slovensko spustaško sceno. Trud in dozdajšnji rezultati niso ostali neopaženi, zato je Špela za sezono 2018 dobila priložnost priključiti se novo ustanovljeni mednarodni ekipi BeFly World Team. Ekipa bo nastopala na dirkah Svetovnega pokala in Evropskega pokala (IXS) ter nekaterih ostalih nacionalnih in mednarodnih spustaških in pumptrack dirkah. Za dirt/pumptrack kolesa so poskrbeli pri glavnem pokrovitelju ekipe, slovaški znamki koles BeFly, v dirkah na spustu pa bodo tekmovali na kolesih DeVinci. Ekipo, poleg Špele, tvorita še Nemec Felix Bauer in Novozelandec Reuben Olorenshaw.

Povej nam najprej nekaj besed o ekipi in o glavnem sponzorju.

Glavni sponzor je nova, mlada znamka dirt jump in pumptrack koles BeFly, ki prihaja iz Slovaške. Čeprav smo spustaška ekipa smo pravi ambasadorji za znamko BeFly, saj dosegamo širšo potencialno skupino kupcev takšnih vrst koles. Svetovni pokal v spustu in serijo Crankworx spremlja ogromno število ljudi, veliko več kot lokalne dirt jump in pumptrack tekme ali dogodke. Naša naloga je znamko BeFly predstaviti mednarodni gorskokolesarski sceni. Seveda bomo tudi mi vozili kolesa BeFly na izbranih pumptrack dogodkih na serijah Crankworx in kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvestno v pumptracku. Kolesa smo že testirali in so odlična. Predvsem se od drugih ‘trdakov ’ razlukujejo po tem, da so izjemno lahka in ugodna, glede na komponente, ki jih sestavljajo.

Kako so te fantje iz ekipe BeFly našli?

Fante sem spoznala lansko leto na seriji Crankworx v Innsbrucku v Avstriji. Spoznali smo se po čistem naklučju in se hitro ujeli, saj nas povezujejo zelo podobne zgodbe in izkušnje. Vsi smo bili vsa prejšnja tekmovalna leta samostojni tekmovalci brez ekip. Jaz osebno nikoli nisem niti želela biti v ekipi, saj sem precej svojeglava tekmovalka in mi timsko delo nikoli ni bilo blizu. Za ekipo sta bila še posebno motivirana Felix in Oliver (manager), ki sta začela tuhtati o lastni ekipi in nato priključila še novozelandca Reubena. Naposled so vprašali še mene ali se želim pridružiti, saj imam podobne cilje kot jih imata fanta in sem nasploh zelo motivirana. Odločila sem se, da tokrat stopim iz svoje samotarske cone in se pridružim ljudem, ki imajo enake cilje kot jaz, so profesionalni in resno stremijo k zastavljenim ciljem. Če se s sotekmovalcema ne bi razumela oz. bi bile naše predstave o tekmovanju drugačne, se ne bi odločila za to ekipo. Moramo se še posebej zahvaliti sponzorjem, ki so nas od začetka spodbujali, da se tega lotimo profesionalno in zastavimo pravo mednarodno ekipo. BeFly je kot generalni sponzor prišel čisto na koncu, ko je ekipa že obstajala. V našem projektu so enostavno prepoznali lasten interes.

Kako hitro ste se dogovorili za sodelovanje v ekipi?

Pogovori o tem so tekli od lanskega julija, ekipa pa se je formirala konec lanskega avgusta. Največ pozornosti je bilo namenjeno formiranju pravil v ekipi. Želimo biti ekipa, ki omogoča tekmovalcu ugodno okolje za tekmovanje in doseganje najboljših možnih rezultatov. Navsezadnje je spust še vedno individualen šport, kjer je vsak na progi sam. Tako se na tekmovalce ne bo izvajalo nobenega pritiska glede rezultatov, saj ekipa stremi k temu, da se tekmovalce spodbuja v mirnem okolju, kjer čuti popolno podporo ne glede na vse. Le v takem okolju lahko tekmuje po svojih najboljših sposobnostih.

Kako težko se je za slovenskega tekmovalca prebiti v mednarodno ekipo?

Mislim, da ni tako težko, če si odprte narave in navezuješ stike s tujimi ljudmi na tekmah. Če poznaš ljudi in se z njimi razumeš, se včasih takole ponudi priložnost kot se je meni. Veliko težje je kot samostojni slovenski tekmovalec nabirati sponzorje v tujini, saj je Slovenija enostavno premajhen trg, da bi sponzorji videli interes sponzorirati slovenskega tekmovalca. BeFly World Team je še vedno v prvi vrsti nemška mednarodna ekipa s tekmovalci različnih narodnosti. Za sponzorje je bila zanimiva zaradi velikega nemškega trga ter ostalih manjših trgov zaradi nas tekmovalcev. Verjamem, da v kolikor bi ekipo sestavljali sami slovenci, bi bila situacija veliko težja.

Kako se bo tvoja priprava na dirke in na sezono nasploh razlikovala od prejšnjih let?

Letošnjo zimo res intenzivno treniram, predvsem več kot prejšnje sezone. Nastope na svetovnih pokalih sem vzela resno in se bom temu primerno pripravila po najboljših močeh. Še najmanj razlike je pri treningih v fitnesu, saj s fizično pripravljenostjo nisem imela težav v prejšnji sezoni in zaupam svojemu trenerju, da me bo zopet dobro pripravil na sezono. Veliko več časa preživim na kolesu, tako na enduro kolesu kot tudi zdaj na kolesu za spust, ne glede na vreme. Več rezerve imam pri sami tehniki vožnje in hitrosti, kot pri fizični pripravi, zato so treningi na kolesu količnsko pogostejši.

Kakšno podporo ti bo, poleg koles, nudila ekipa?

Poleg materiala in koles mi bo ekipa nudila tudi delno kritje potnih stroškov in štartnin, popolno podporo z mehanikom na tekmah, kjer bo ekipa prisotna, predvsem pa streho nad glavo na tekmi in podporo ljudi, ki verjamejo vame.

Se ti zdi, da to prinaša še dodaten pritisk ali boš zaradi tega bolj razbremenjena?

Pritisk bo prinesel svetovni pokal sam in verjamem, da mi bo z ekipo lažje. Če bi tekmovala sama in bila na tekmi za svetovni pokal popolnoma sama, bi mi bilo veliko težje. Priznam pa, da me je strah tekmovati na pumptracku, saj vstopam na čisto neznano področje. Pumptrack sem vedno vozila le za zabavo.

Urnik ekipe za sezono izgleda precej natrpan. Katere dirke bodo zate najpomembnejše?

Ja tekem je res ogromno. Najpomembnejši zame bo sigurno svetovni pokal in Crankworx. IXS evropski pokal bom dirkala le par tekem, saj bo drugače enostavno vsega preveč. Želim si nastopiti tudi na evropskem prvenstvu v začetku aprila, vendar je Portugalska kar precejšen logističen zalogaj, še vedno pa je predaleč, da bi se peljali z avtom, sploh ker ta tekma ni v ekipnem koledarju, saj Reuben ne more nastopati. Najverjetnje bi bil to projekt v moji lastni režiji.

Kaj lahko od Špele Horvat pričakujemo v letu 2018?

Od Špela lahko pričakujete borbenost, zagnanost, požrtvovalnost in predvsem vztrajnost. Moj življenski moto je “vztrajnost se vedno poplača ”.

Hvala za pogovor in veliko uspehov v novi sezoni!

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ