Polanc bežal, Portova vrnitev ... Henao novi vodilni

Polanc bežal, Portova vrnitev ... Henao novi vodilni
12.03.2017 AVTOR: D. Z.
Izjemna sedma etapa na dirki Pariz-Nica. Richie Porte jo je dobil. Sergio Henao dan pred koncem prevzel vodstvo. Jan Polanc dolgo bežal.

Na dirki Pariz-Nica je bila v soboto zahtevna sedma etapa. Nica je gostila start, cilj pa je bil v Col de la Couillolu. Etapa je bila dolga 177 kilometrov.

Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Najprej takoj po start vzpon druge kategorije. Potem vzpon prve kategorije na Col de Vence. Vrh leži na 958 metrih nadmorske višine. Sleidla je daljša ravnina in po 140 kilometrih so kolesarji prišli na vrh 1515 metrov visokega vzpona prve kategorije Col Saint Martin. Sledil je spust in takoj zatem ciljni vzpon na Col de la Couillole.

Govorimo o 1662 metrov visokem vzpon prve kategorije. Obetal se je spektakel in kolesarji so za tega tudi poskrbeli. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Julian Alaphippe in zdelo se je, da je Francoz zelo močan. To je bila tudi etapa, v kateri so svojo priložnost iskali ubežniki. Že takoj po startu je sledil vzpon in tam je napadel tudi Jan Polanc (UAE Team Emirates). Sledili so mu Axel Domont (AG2R La Mondiale), Omar Fraile (Dimension Data), Lilian Calmejane (Direct Energie) in Delio Fernandez (Delko-Marseille).

Že na vrhu vzpona so imeli skoraj pet minut prednosti. Glavnina je potem pospešila in razlika se je potem vseskozi vrtela okrog štirih minut. Na ravnin pred pričetkom vzpona na Col Saint Martin je ubežnike napadel Calmejane, medtem ko je Fraile popusitl. Tudi Polanca je glavnina na vzponu kmalu ujela, medtem ko je napadel Jakob Fuglsang. Sledili so novi napadi. Tudi na spustu je prišlo do nekaterih sprememb in 12 km pred ciljem, ob vnožju zaključnega vzpona, je v ospredju ostal samo še Diego Ulissi.

V ozadju je ritem narekovalo moštvo Sky, ki je pomagalo Sergiu Henau. 11 km pred ciljem sta že popusila tudi Gallopin in Simon Yates, medtem ko je Skyu ritem pomagal narekovati tudi Jarlinson Pantano, sicer član moštva Trek Segafredo. Kilometer kasneje je popustil še nosilec rumene majice Alaphilippe. Šest kilometrov pred ciljem je že pošteno razredčena skupina ujela Ulissija, popustili pa so pomočniki Skya, pa tudi Pantano. V ospredju je ostala šesterica kolesarjev:

Sergio Henao (Sky), Jakob Fuglsang (Astana), Richie Porte (BMC Racing), Ion Izagirre (Bahrain-Merida), Alberto Contador (Trek-Segafredo) in Dan Martin (Quick-Step Floors). Contador je napadel dobre tri kilometre pred ciljem, sledil pa je protinapad Richieja Porta, ki v skupnem seštevku ni bil nevaren nikomur. Sledil mu ni nihče, medtem ko je Contador preostale za sabo pustil dober kilometer pred ciljem.

Po dobrih petih urah dirkanja je Porte slavil zmago. Contador je za njim zaostal za 21 sekund. Dodatnih deset sekund zaostanka si je nabral Daniel Martin. Sledili so Henao, Izagirre, Fuflsang, Latour, Zakarin, Soler, Izagirre … Slovencev ni bilo v ospredju. Henao je prevzel vodstvo v skupnem seštevku in ima dan pred koncem pol minute prednosti pred Martinom in sekundo več pred Contadorjem. Preostali zaostajajo že za več kot minuto. Sledijo pa Gorka Izagirre, Alaphilippe, Zakarin, Ion Izagirre, Gallopin, Barguil, Yates …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ