Polemika v San Remu: Najboljši ne zmaga vedno

Polemika v San Remu: Najboljši ne zmaga vedno
18.03.2012 AVTOR: D. Z.
Simon Gerrans se je sicer veselil prestižne zmage na dirki Milano-San Remo, vendar je po prihodu v cilj priznal: "Najboljši ne zmaga vedno."

Gerrans: Cancellara je še kot motor
S tem je seveda meril na Fabiana Cancellaro, ki je v uspešnem pobegu trojice kolesarjev - Gerrans, Cancellara in Nibali - z narekovanjem tempa opravil največ dela v ospredju. "Težko bi lahko bil še bolj srečen, kot sem. Za mano je izjemen dan. Tudi po zaslugi odlične ekipe. Vedel sem, da mi lahko uspe. Še posevej potem, ko sem na Poggio brez večjih težav sledil Nibaliju in Cancellari. Mislim, da mora miniti še nekaj časa, da bom dojel, kaj mi je uspelo doseči," so bile prve besede za televizijo RAI Simona Gerransa, ki je nato na novinarski konferenci priznal:

"Cancellara je bil brez dvoma najmočnejši kolesar. Tega ne morem zanikati. Šel je je kot motor. Resnično. Najprej naju je ujel, potem pa narekoval tempo s Poggia. Je eden najboljših spustašev v glavnini, tako da sem v ovinkih izgubljal stik z njim. Bil je zelo odločen, da pobeg pripelje do cilja. Dober kilometer pred ciljem sem ga lahko enkrat zelo na hitro zamenjal pri narekovanju tempa, vendar me je takoj prehitel. Kot motor. Dirkal sem hladno in čakal na priložnost v zadnjih metrih. Ker je bil Cancellara tako močan, sem nekaj energije poskušal prihraniti za sprint."

Gerransu in Nibaliju ni bilo treba sodelovati
In Gerrans je prišel na svoj račun. Dobil je sprint in svojemu novoustanovljenemu moštvu GreenEdge po zmagi v skupnem seštevku domačega Tour Down Under pripeljal še eno prestižno zmago v krstni sezoni. Tako on kot Nibali sta imela razlog, da nista pomagala Cancellari, saj sta v ozadju imela dva sprinterja. Gerrans lanskega zmagovalca Gossa, ki pa je na zadnjem vzponu popustil, Nibali pa izjemnega Sagana, ki je osvojil četrto mesto.

"Slediti najboljšim na klanec in tako iskati priložnost je bila tudi moja naloga. Očitno je bilo, da nisem tako močan kot Cancellara. Sam sem prvi, ki to prizna. Vendar ne zmaga vedno tisti, ki je najmočnejši. Ko si zraven, moraš odpeljati tudi pametno." Cancellara je po prihodu v cilj priznal, da je naredil vse, da bi prestižno dirko dobil še drugič v karieri, vendar mu tokrat ni uspelo.

Cancellara: Mišice so bile povsem zakislene
"Zasledovalce sem že slišal v ozadju, zato sem samo še vlekel. Na koncu sem zasedel drugo mesto na izjemno pomembni dirki," je dejal Švicar, ki kljub izjemnemu uspehu ni skrival razočaranja.

"Na Poggio sem razmišljal, da bi poskušal narediti večjo razliko, vendar se je ne da. Nibali mi je dejal, da ne sme vleči, ker ima v ozadju Sagana. Poskušal sem, vendar sem imel po tristotih kilometrih tudi sam že tako zakislene mišice, da mi je kislina uhajala že skozi ušesa," je Cancellara podal lepo prispodobo, kako kolesarje izmuči 298 kilometrov dolga preizkušnja:

"Hotel sem si podariti lepo darilo za rojstni dan, ki ga praznujem jutri. Italijo pa zapuščam zadovoljen in v prepričanju, da sem dober in lahko z optimizmom pričakujem naslednje klasike."

Nibali: Splon nisem imel možnosti, da bi pospešil
S tretjim mestom se je moral zadovoljiti najboljši domačin Vincenzo Nibali, ki je odločilno akcijo na vzponu na Poggio pričakovano tudi začel. "Taktika je bila prava. Poskušal sem slediti Cancellari, vendar je bil premočan. Sploh nisem imel možnosti, da bi pospešil, saj je Fabian kljub nasprotnemu vetru narekoval premočan ritem. Lani sem na vzponu napadel in se v ospredju vozil sam, tokrat pa se mi je na kolo prilepil Gerrans. Poskusil sem in prav je tako. Škoda, da rezultat ni tak, kot smo ga pričakovali."

Nad taktiko njegovega nekdanjega moštva - govorimo o moštvu Liquigas-Cannondale - pa ni bil prav nič navdušen Filippo Pozzato, ki je na koncu zasedel šesto mesto, v samem zaključku pa mu je do sprinta pomagal njegov klubski kolega Oscar Gatto.

Pozzato ni razumel Liquigasove taktike
"Vedel sem, da sem dober in to sem povedal tudi ekipi. Opazovali smo kolesarje Liquigasa, vendar njihove taktike nisem razumel. Pričakoval sem napade na vzponih na Manie in na Cipresso, vendar jih ni bilo," se je pritoževal Pozzato, zdaj član moštva Farnese Vini-Selle Italia, ki je še dodal:

"Na Poggio je ob Nibalijevem napadu pihal močan nasprotni veter. Na vrh sem prišel kot sedmi in pričakoval sem, da bomo ubežnike hitro ujeli, vendar smo bili očitno vsi na koncu z močmi. Škoda, saj bi lahko dosegli več."

Po dirki se je oglasil tudi Peter Sagan: "Dirka se je za nas dobro začela, potem pa je pokazala tisto, kar jo dela posebno. Imeti moraš dobro taktiko, izkušnje in srečo. Še vedno pa sem zadovoljen nad spoznanjem, da sem v dobri formi. Poleg tega sem na tako težki dirki naredil velik korak naprej. Vem, da se lahko v prihodnosti vrnem in da imam vse tisto, kar mora kolesar imeti, če hoče tukaj zmagati."

Boonen zaostal, zdaj kolesarje čakajo znamenite klasike
Vsi pa le niso bili tako zadovoljni. Med temi je brez dvoma Tom Boonen, ki je na spustu proti cilju zaostal.

"Noge so bile dobre. Mogoče najboljše do zdaj na tej dirki. Vse smo imeli pod nadzorom. Ekipa je naredila vse, kar je lahko. Držali so na prvih pozicijah. V spustu pa je eden izmed kolesarjev pred mano padel in izgubil sem kakšnih sto metrov. Vrniti se je bilo nemogoče. Vseeno sem dober in sem že pripravljen na boje na naslednjih dirkah."

Boonena in večino ostalih kolesarjev, ki so tukaj nastopili, zdaj čakajo francosko-belgijske klasike, kjer se očitno spet obetajo epski boji takih mojstrov, kot so Cancellara, Boonen, Flecha, Hushovd, Gilbert, Chavanel, Hincapie, Leukemans ...

foto: sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ