Polemika: Pri Skyu s posebnimi dresi za kronometer?

Polemika: Pri Skyu s posebnimi dresi za kronometer?
03.07.2017 AVTOR: D. Z.
Na meji dovoljenega, a dovoljeni. Tako bi lahko rekli za novo zgodbo s strani moštva Sky. Kolesarji na kronometru uporabljali nove, nekateri pravijo sporne drese.

Štirje kolesarji med najboljšimi desetimi na uvodnem kronometru. Postavili so najboljši čas in tretji čas. Poleg zmage Gerainta Thomasa je vsekakor pomemben podatek, da je Christopher Froome za več kot pol minute ugnal največje tekmece za rumeno majico.

Kolesarji Skyja so v soboto v Dusseldorfu vsekakor blesteli. Zdaj pa je prišlo na dan, da so uporabljali drese, ki so očitno dvignili veliko prahu pri konkurenčnih moštvih. Opremljevalec Castelli je izdelal poseben body-dres za kronometer s posebnimi materiali na ramenih in na zgornjem delu rok, ki naj bi skrbeli za boljši pretok zraka in posledično za manjši upor.

Polemiko je sprožil član osebja pri moštvu FDJ Fred Grappe, ki je poudaril, da bi lahko kolesarji s takim dresom v soboto pridobili nekje med 18 in 25 sekund. “Že pred tremi leti smo podobne drese testirali v vetrovniku in učinek je bil izjemen. V nobenem primeru pa nam ne bi dovolili v dresih uporabiti Vortexa, saj je v pravilih zapisano, da se ne sme uporabljati kakršnihkoli aerodinamičnih dodatkov, ki bi spreminjali tok zraka. To je jasno zapisano v pravilih.

Glavni komisar Philip Marien pa je poudaril, da so pregledali sporne drese in da, če se striktno držijo pravilnika, ti ne kršijo pravil: “Po etapi smo poklicali ekipo v naše prostore. Pregledali smo drese in Vortex je del dresa, tako da v resnici ne gre za kršenje pravil. Razumem ostale ekipe, vendar pa zaenkrat tega ne moremo prepovedati. ” Sicer pa je športni direktor Skyja Nicolas Portal poudaril, da so jim uporabo dresov dovolili že pred samim startom, in da so podobne drese kolesarji uporabljali že na dirkah Criterium du Dauphine in Giro d’Italia.

“Vse je odobreno. Ne bi si upali toliko tvegati. Iščemo poti, kako bi pridobili prednost, vendar pa še zdaleč nismo edini. To je dovoljeno. Vsi poznajo pravila in vsi se jim morajo prilagoditi. To niso stvari, ki bi prinesle ogromno prednost. Gre pa za malenkost, ki lahko pomaga. ” Grappe pa je izpostavil veliko težavo, ki lahko nastane že na naslednjem kronometru v Marseillu:

“Komisarji bi morali opraviti svoje delo in se držati pravil. V nasprotnem primeru bomo v Marseillu videli drese, ki bodo spremenili obliko hrbrenice in ramen. Kolesarji pa bodo hitrejši. Obliko telesa boš lahko spremenil tako, da boš v dres vstavil različne nastavke. Ker boš pojasnil, da so le ti integrirani v dres in so del dresa bo to moralo zadoščati. ” Odzval se je tudi vodilni v skupnem seštevku Geraint Thomas: "Lahko vam ga posodim, pa boste videli, kakšen čas boste postavili. " Froome pa je dodal: "Zame je to nova novica. Prvič slišim. Dres sem uporabljal že prej, fantje so ga uporabljali že na Giru, sam pa na Dauphineju in tam s tem nisem imel težav. Imamo odlične drese, vendar pa je na koncu vse odvisno od kolesarja. "

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ