Poljak na makadamskem spektaklu ugnal vse

Poljak na makadamskem spektaklu ugnal vse
09.03.2014 AVTOR: D. Z.
Michal Kwiatkowski je veliki zmagovalec prestižne dirke Strade Bianche, ki delno poteka po makadamskih poteh. Ugnal je Petra Sagana in Alejandra Valverdeja.

REZULTATI
1. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 5:20:33
2. Peter Sagan (Svk) Cannondale 0:19
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:36
4. Damiano Cunego (Ita) Lampre-Merida 0:40
5. Roman Kreuziger (Češ) Tinkoff-Saxo
6. Fabian Cancellara (Švi) Trek Factory Racing 0:59
7. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 1:44
8. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 2:02
9. Wout Poels (Niz) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 2:11
10. Simon Geschke (Nem) Team Giant-Shimano 2:51
Kristjan Koren (Slo) Cannondale odstop

Sicer govorimo šele o osmi izvedbi dirke Strade Bianche, a že od prve izvedbe naprej gre za prestižno preizkušnjo, ki ima svoje posebnosti.

In to so vsekakor makadamski odseki poti. Letos jih je bilo kar deset v skupni dolžini 47 kilometrov. Dirka je bil dolga nekaj manj kot dvesto kilometrov, na startu pa je bilo okrog 140 kolesarjev iz 18 ekip. Med njimi je bil tudi edini slovenski predstavnik Kristjan Koren. Že kmalu po startu je prišlo do pobega dneva.

V ospredju so se znašli Marco Canola, Andrea Fedi, Marco Frapporti in Davide Frattini. Privozili so si več kot deset kilometrov prednosti, a v ozadju je bilo na kupu preveč vrhunskih kolesarjev s številnimi pomočniki.

In tako se je pobeg končal že daleč pred ciljem, manjkalo je še okrog 40 kilometrov. In takrat je prišlo do hujše selekcije, saj je v ospredju ostala le manjša skupina dobrih 30 kolesarjev, glavnina pa se je znašla v ozadju. Do odločilne poteze je prišlo okrog 20 kilometrov pred ciljem.

Takrat je napadel slovaški državni prvak Peter Sagan, sledil pa mu je lahko le poljski državni prvak Michal Kwiatkowski. Hitro sta si privozila več kot minuto prednost in kmalu je postalo jasno, da bosta za zmago obračunala med sabo. V ozadju so sledili napadi in največ moči je imel Alejandro Valverde.

V lov za njim se je podala skupinica s Cancellaro, Kreuzigerjem, Evansom in Cunegom. V ospredju sta Kwiatkowski in Sagan skupaj premagala tudi zadnji makadamski odsek. Sledil je zaključni vzpon v Sieni, na katerem pa je imel z naskokom največ moči poljski državni prvak Kwiatkowski.

Sagan je hitro popustil, vendar ciljno črto vseeno še drugič zapored na tej dirki prečkal na drugem mestu. V boju za tretje mesto so zasledovalci ujeli Valverdeja. A Španec je prihranil dovolj moči in na koncu vendarle zasedel tretje mesto.

»Nisem si mislil, da ga bom potresel. Zaključek sem poznal zelo dobro. Kot ekipa smo delovali zelo dobro, saj nas je bilo v prvi skupini kar pet, tako da smo nadzorovali dirko. Občutkov ne morem opisati. Zmagati tukaj je neverjetno, « je dejal kolesar moštva Omega Pharma Quick Step Michal Kwiatkowski.

»Vem, da sem uprizoril odlično vožnjo, a z drugim mestom ne morem biti zadovoljen. Napadel sem v pravem trenutku in dosegel sem željeno. Le Kwiatkowski je bil tokrat premočan in moram mu čestitati, « je dejal Peter Sagan in dodal:

»V zaključku nisem bil več dovolj močan. Vendar vem, da se lahko pred klasikami še izboljšam. In prav Tirreno - Adriatico bo primerna dirka za to. Ta predstava mi vliva zaupanje. « Edini slovenski predstavnik in Saganov pomočnik Kristjan Koren je kar dvakrat predrl zračnico.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ