Pomladanska klasika: Vsi proti Saganu?

Pomladanska klasika: Vsi proti Saganu?
17.03.2017 AVTOR: D. Z.
Že po tradiciji. Prva zares velika klasika sezone je Milano-Sanremo. Že 108. izvedba bo dolga 291 kilometrov.

Klasika, na kateri imajo največ možnosti za uspeh sprinterji, bo na sporedu v soboto. Govorimo o dirki Milano-Sanremo, ki ji pravimo tudi Pomladanska klasika.

Gre za dirko, ki predstavlja nekakšen uvod v tiste največje enodnevne klasike. Za mnoge je ta del sezone celo najpomembnejši. Na prvi klasiki – ta je po kilometrih tudi najdaljša – v zaključku vedno spremljamo boje med sprinterji in tistimi, ki želijo razgiban teren izkoristiti za napad. Kolesarji se bodo na pot podali v središču Milana.

Po 143 kilometrih bodo kolesarji prečkali najtežji vzpon Turchino. Slabih sto kilometrov kasneje bo na sporedu Capo Mele, potem pa Cervo in Berta. Potem pa še zadnja dva vzpona, ki vedno požanjeta največ pozornosti. Najprej Cipressa, potem pa še Poggio. Vrh bodo kolesarji dosegli po skoraj 286 kilometrih dirkanja. Sledil bo samo še spust in prihod na cilj. Na startu bo tudi lepo število Slovencev.

Bahrain Merido bosta zastopala Grega Bole in Borut Božič, vendar pa se bo v tej ekipi vse vrtelo okrog Sonnyja Colbrellija. Potem bo tu še Kristijan Koren (Cannondale Drapac). Za Orico Scott bo vozil Luka Mezgec, za UAE Team Emirates Matej Mohorič, za LottoNL Jumbo pa Primož Roglič. Katjuša ima na startni listi tudi Simona Špilaka, a ekipa še ni potrjena. Kaj pa favoriti? Zmago bo branil Arnaud Demare, ki je na dirki Pariz-Nica dokazal, da je znova odlično pripravljen.

A vloga favorita vseeno pripada Petru Saganu. Letos je že slavil tri zmage. Leta 2013 je bil na tej dirki že drugi. Takrat ga je premagal samo Gerald Ciolek. Mnogi opozarjajo na Fernanda Gavirio. Kandidati za vrh so še Colbrelli, Bouhanni, Roelandts, Bennati, Ewan, Cavendish, Kristoff, Viviani, Mathews, Degenkolb, Swift, Lobato, Zabel, Van Poppel, Modolo, morda že zmagovalec Pozzato … v preteklosti pa smo večkrat videli, da se lahko tudi sprinterje preseneti, predvsem z napadom na Poggio.

Tudi tokrat bo na startu nekaj mojstrov za klasike, ki pa vsekakor ne bodo čakali na sprint. Omenimo nekatere: Van Avermaet, Kwiatkowski, Ulissi, Stuyven, Dumoulin, Rowe, Boasson Hagen, Boonen, Alaphilippe, Boonen, Gilbert, Wellens, Benoot, Gasparotto, Sanchez … Vsekakor se obeta zanimiva sobota, pa čeprav mnogi opozarjajo, da na vse do zadnjih kilometrov preveč predvidljivi dirki.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ