Ponziju prva etapa, Fajtu zlomljena ključnica

Ponziju prva etapa, Fajtu zlomljena ključnica
15.06.2012 AVTOR: D. Z.
Simone Ponzi je dobil prvo etapo na dirki po Sloveniji. V sprintu manjše skupine kolesarjev je premagal Marka Kumpa in Danieleja Ratta.
Dirka po Sloveniji se je tokrat začela v Celju in se po 152 kilometrih končala v Novem mestu. Etapo sta zaznamovala ubežnika Klemen Štimulak in Preben Van Hecke. S složno vožnjo sta si prigarala več kot sedem minut prednosti, vendar je bilo jasno, da to ne bo doovlj za zmago. Glavnina z najboljšimi ju je ujela dobrih 20 kilometrov pred ciljem.

Kljub temu, da so pred startom številni kolesarji pričakovali sprint glavnine, pa je prav zadnji vzpon tretje kategorije poskrbel, da so številni sprinterji in tudi tisti nekoliko nepozorni kolesarji nekoliko popustili. V ospredju je z napadi poskušal tudi Diego Ulissi. Tako se je v ospredju izoblikovala manjša skupina kolesarjev, ki je prednost pred zasledovalci uspela ohraniti vse do cilja.

Sledil je sprint te skupine, kjer je največ moči imel kolesar Astane Simone Ponzi. Premagal je domačega aduta Marka Kumpa. Tretji je bil Daniele Ratto, četrti Francesco Reda, peti pa Kristjan Koren. Ponzi je oblekel tudi modro majico za najboljšega v skupnem seštevku. Majico za najboljšega mladega kolesarja bo nosil Arthur Vanoverberghe, majico najboljšega po točkah Marko Kump in majico najboljšega na gorskih ciljih Klemen Štimulak.

V prvi etapi je prišlo tudi do nekaterih padcev. Najbolj sta jo skupila kolesarja Adrie Mobila Kristjan Fajt in Kristjan Durasek. Padla sta v Mokronogu, ne en ne drugi pa nista mogla nadaljevati. Fajt je utrpel trojni zlom ključnice in bo moral na operacijo, medtem ko Durasek, eden izmed glavnih adutov novomeškega moštva, naj ne bi utrpel hujših poškodb.

V prvi skupini se je pripeljalo vsega 21 kolesarjev, med katerimi so izmed favoritov za visoke uvrstitve v skupnem seštevku bili Koren, Agnoli, Ulissi, Brajkovič, Golčer, Pozzovivo in Nose. Druga večja skupina je zaostala za 14 sekund.

Rezultati 1. etape
1. Simone Ponzi (Ita) Astana 3:46:28
2. Marko Kump (Slo) Adria Mobil
3. Daniele Ratto (Ita) Liquigas-Cannondale
4. Francesco Reda (Ita) Acqua & Sapone
5. Kristijan Koren (Slo) Liquigas-Cannondale
6. Aristide Ratti (Ita) Idea
7. Pieter Serry (Bel) Topsport Vlaanderen-Mercator
8. David Tanner (Avs) Saxo Bank
9. Giuseppe De Maria (Ita) Idea
10. Francesco Failli (Ita) Farnese Vini-Neri Sottoli vsi isti čas

foto: sirotti
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ