Popoln dan Visme: Vingegaard v dežju. Kooij v soncu

Popoln dan Visme: Vingegaard v dežju. Kooij v soncu
23.02.2024 AVTOR: DZ, foto: UAE Tour

Visma Lease a Bike ima za sabo vsekakor uspešen dan. Olav Kooij je dobil sprint v Emiratih, z zmago pa je sezono začel Jonas Vingegaard. Gal Glivar popustil.

Jonas Vingegaard
Najprej v Španijo. Potem, ko včerajšnja posamična vožnja na čas zaradi premočnega vetra ni štela za skupni seštevek - dobili pa smo vseeno zmagovalca kronometra - se je dirka danes nadaljevala s 151 kilometrov dolgo etapo. Taboada je gostila start, Chantada pa cilj.

Včeraj je nagajal veter, danes pa mraz in dež. Kolesarjem vsekakor ni bilo lahko. Poleg tega so morali premagati dva vzpona tretje in dva druge kategorije. Druge kategorije je bil vzpon na Alto de San Pedro de Licora. Dolg je bil 5,2 km, povprečni naklon pa je 6,1-odstoten. Na ta klanec so se kolesarji podali dvakrat. Po drugem prečkanju so bili do cilja samo še štirje kilometri. Na startu so številni vrhunski kolesarji, a največ pozornosti je požel Jonas Vingegaard.

Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji je bil lani najboljši tudi na dirki O Gran Camino in očitno je na dobri poti, da ta uspeh ponovi. Etapa je bila dovolj zahtevna, da je na zadnjem vzponu prišlo do dokončne selekcije. Po pričakovanjih je tam napadel Vingegaard, ki pa se s prvim napadom ni uspel otresti vseh. Sledila sta mu Egan Bernal in Jefferson Cepeda. Slednji je popustil, a vztrajal v svojem ritmu. V zadnjem kilometru vzpona pa je Vingegaard še dodatno pospešil.

Moči je zmanjkalo tudi Bernalu. Danec je nadaljeval sam, Bernal pa je na ravninskem delu počakal Cepedo. Skupaj sta nadaljevala proti cilju. Vingegaard se je lahko veselil zmage, prva zasledovalca - Bernal je bil 2., Cepeda pa 3. - pa sta zaostala za 24 sekund. 40 sekund za zmagovalcem je sta na cilj prišla Cian Uijtdebroeks in Lenny Martinez. Dodatnih šest sekund je izgubila skupinica s Carapazom in Gaudujem. Vingegaard ima zdaj 28 sekund prednosti pred Bernalom in 30 pred Cepedo.

Olav Kooij
Povsem drugačna etapa v povsem drugačnih razmerah je bila na dirki UAE Tour. Tam so kolesarji opravili že s peto etapo, ki je bila dolga 182 kilometrov. Ne glede na dolžino - jasno je bilo, da bomo gledali nov sprint glavnine. Umm Al Quwain je gostil cilj in tam so se spet udarili sprinterji.

Tudi tokrat je bil v igri za zmago Tim Merlier, ki je slavil že dve zmagi na dirki. A v kaotičnem sprintu je bila odločitev zelo napeta. Po fotofinišu pa so razglasili novega zmagovalca. To je postal mladi član Visme Lease a Bike Olav Kooij. Merlier je bil drugi Sam Welsford pa tretji. Luka Mezgec je bil 40. Jay Vine je brez težavo obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Do konca sta še dve etapi. Jutrišnja ravninska in potem za konec etapa s ciljni vzponom.

Joseph Blackomore
Tudi na dirki po Rwandi sta do konca še dve etapi. Za kolesarji je že šesta. Musanze je gostil start, cilj pa Mont Kigali. Etapa je bila dolga vsega 93 kilometrov, a je s skoraj 2000 metri nadmorske višine dovolj zahtevna, da je prišlo do spremembe v skupnem seštevku.

Kolesarji so morali premagati dva vzpona druge kategorije in potem še vzpon tretje ter ciljni vzpon prve kategorije. Prav na zadnjem vzponu je prišlo do največje selekcije in na koncu so se štirje kolesarji udarili za zmago. Komaj 21-letni Joseph Blackmore je bil najmočnejši. Jhonatan Restrepo je bil drugi, potem pa sta sledila še Ilkhan Dostijev in Nahom Zerai.

Popustil je Gal Glivar, ki je zaostal za 8:55. Zasedel je 42. mesto. Anže Ravbar je bil 52. V skupnem seštevku je Blackmore prevzel vodstvo in ima 11 sekund prednosti pred Dostijevim ter 13 pred Restrepom. Do danes vodilni Junior William Lecerf je padel na četrto mesto. Zaostaja pa že za 55 sekund. Na dirki bi še lahko prišlo do sprememb, saj tudi zadnji dve etapi nista tako zelo lahki. Kolesarji pa se zdaj vrtijo v bližini Kigalija.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ