Popoln dan za Ineos, Roglič pomahal boju za rumeno v slovo

Popoln dan za Ineos, Roglič pomahal boju za rumeno v slovo
08.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Itzulia

Carlos Rodriguez je dolg pobeg v 5. etapi dirke po Baskiji kronal z etapno zmago, za dvojno slavje je z odličnim zaključkom poskrbel Dani Martinez. Roglič ni imel svojega dne in rumeno majico je oblekel Remco Evenepoel.

Peta etapa Itzulie je bila najtežja v tem tednu, cel dan se je cesta vzpenjala in spuščala, po preverjenem receptu iz prejšnjih etap pa je bil tudi tokrat vrh zadnjega težkega vzpona dneva 20 kilometrov pred ciljem. To je očitno ravno dovolj, da tudi v skupini s favoriti vidimo nekaj akcije, hkrati pa pušča vrata priprta za ubežnike.

Prav te so danes prišli na svoj račun. Iz močne ubežne skupine sta najdlje v ospredju vztrajala Marc Soler in Carlos Rodriguez, 21-letni Španec pa se je pri vrhu zadnjega vzpona na Karabieto otresel rojaka in se sam odpeljal zadnjim 20 kilometrom naproti. Kolesar Ineosa je dirkal, kot bi imel za seboj 20 let izkušenj, odlično je prerazporedil moči in jih dovolj ohranil za peklensko strmih zadnjih 300 metrov etape do cilja v Mallabii, da je z zadnjimi močmi prišel čez ciljno črto in Ineosu prinesel lepo etapno zmago.

Tudi v ozadju pa se je danes dirkalo na polno. Približno na istem mestu kot Rodriguez je iz skupine z rumeno majico Primoža Rogliča napadel Remco Evenepoel, vzpon ni bil preveč strm in takšne ima Belgijec najraje. Roglič je bil v skupini slabo postavljen in preden je sploh prišel naprej, je imel Remco okrog sebe že šest kolesarjev, tudi Jonasa Vingegaaarda, vsi pa so imeli okrog 10 sekund naskoka pred glavnino. Roglič ekipnega kolega ni smel in najbrž tudi mogel loviti, zato se je lahko le sprijaznil, da sta mu etapa in rumena majica spolzeli iz rok.

Skupina okrog Remca je med seboj obračunala šele v zadnjih metrih, ko je začelo še deževati in na več kot 16-odstotnem naklonu je do drugega mesta prišel Dani Martinez, tretji pa je bil Remco. Po zaslugi štirih odbitnih sekund se je zavihtel tudi do rumene majice, pred Martinezom pa ima le dve sekundi naskoka, tako da nas jutri čaka razburljiva zadnja etapa dirke.

Z bojem Primoža Rogliča za zmago najbrž ne bo nič, saj je danes na koncu izgubil več kot minuto, tudi v zasledovalni skupini ni bil v ospredju in jasno je, da kapetanska vloga v Jumbo Vismi zdaj pripada Vingegaardu.

Vprašanje je, kje se skriva razlog za Rogličeve težave, morda je to slabša spomladanska forma ali pa kakšna bolezen, ki jih v teh dneh v pelotonu ne manjka

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ