Popoln preobrat v Emiratih in Vingegaardova premoč v nevihti

Popoln preobrat v Emiratih in Vingegaardova premoč v nevihti
25.02.2024 AVTOR: DZ, foto: Tour of Rwanda

Jonas Vingegaard je dobil zadnjo etapo in dirko O Gran Camino. Prepričljivo. Na UAE Touru so popustili kolesarji UAE-ja. Etapna in končna zmaga Van Eetveltu.

Jonas Vingegaard razred zase
S četrto etapo se je končala tudi dirka O Gran Camino. Brez presenečenj, vsekakor. Jonas Vingegaard jo je prepričljivo dobil. Organizatorjem pa vreme vsekakor ni naklonjeno. Že v prvi etapi - šlo je za posamično vožnjo na čas - so morali priznati zgolj rezultate za posamezno etapo, v skupni seštevek pa se časi niso šteli.

Potem je dve etapi na zelo prepričljiv način dobil Jonas Vingegaard. Zadnja etapa je bila po prvotnem načrtu najtežja, a so jo morali zaradi nevihte skrajšati. Tokrat za 29 kilometrov. Kolesarji bi morali v zaključku narediti dva kroga čez vzpon Monte Aloia, a je bil že ob prvem prihodu na 609 metrov visokem vrhu tudi cilj. Tokrat so etapo zaznamovali ubežniki. Šest se jih je zbralo v ospredju.

To so bili Neilson Powless, Rafael Reis, Joaquim Silva, Asier Etxeberria, Pedro Pinto in Eric Antonio Fagundez. Slednji je vmes celo “virtualno” prevzel vodstvo, a Visma Lease a Bike je imela vse pod nadzorom. Zaključni vzpon je bil dolg 7,1 km, povprečni naklon pa je bil 8,1-odstoten. Tu se je naredila največja selekcija. Jonas Vingegaard se je spet odločil za napad, čeprav je bil v prepričljivem vodstvu. Slediti pa mu ni mogel nihče.

Ubežniki so bili ujeti, Vingegaard pa je slavil etapno in končno zmago. Tokrat je imel na cilju 15 sekund prednosti pred Lennyjem Martinezom in 45 pred Hughom Carthyjem. Sledili so Bernal, Cepeda, Uijtdebroeks, Romo … Vingegaard je dirko dobil še drugič zapored. Če odštejemo spremembe zaradi slabega vremena - lani so morali prvo etapo prekiniti zaradi snega - je na tej dirki v dveh letih dobil vse etape, ki jih je lahko. Kar šestkrat je zmagal.

Tokrat je s prednostjo 1:54 ugnal najbližjega zasledovalca. Na drugo mesto se je povzpel Lenny Martinez, na tretjem pa je dirko z zaostankom 2:10 končal Egan Bernal. Sledili so Cepeda, Uijtdebroeks, Carthy, Pacher, Guerreiro, Fabbro, Garcia Pierna in Carapaz. Vingegaard je bil najboljši tudi po točkah in na gorskih ciljih. Martinez pa je v boju za najboljšega med mladimi.

Lennert Van Eetvelt

Dirka UAE Tour se je končala z gorsko etapo in ciljnim vzponom na Jebel Haffet. Sedma etapa je bila dolga 161 kilometrov, a jasno je bilo, da bomo zmagovalca dobili na zaključnem klancu. Ta je bil najtežji na celotni dirki. Gre za 10,9 km dolg vzpon s 6,7-odstotnim povprečnim naklonom.



Jay Vine je etapo začel kot vodilni v skupnem seštevku in vse se je zdelo, da bo UAE uspel ubraniti rdečo majico na dirki, ki je za ekipo nadvse pomembna. Na zadnjem vzponu pa so kolesarji UAE doživeli pravo kalvarijo. Popustil je tretji v skupnem seštevku Brandon McNulty, sedem kilometrov pred ciljem pa še prej omenjeni Vine. Konec je bilo upov na končno zmago.



Ritem je v ospredju narkekovalo moštvo Decathlon AG2R La Mondiale, saj je bil zdaj v vodstvu Ben O’Connor. A razlike so bile majhne, tako da so imeli možnost za velik napredek v skupnem seštevku tudi Van Wilder, Bilbao, Poole, Foss, Carr, Van Eervelt, Bjerg, Attila … Vsi so zaostajali za manj kot pol minute za O’Connorjem. Emanuel Buchmann je bil v ospredju in je imel štiri kilometre pred ciljem še pol minute prednosti pred skupino z najboljšimi.



Takrat so se začeli resnejši napadi. Tudi Rubio je poskusil in ta poskus je želel izkoristit Bilbao. Podal se je v lov za njim. Zdelo se je, da mu bo uspelo, a tudi O’Connor in ostali so uspešno spremenili ritem. Bilbao je kmalu zatem poskusil znova, a tudi neuspešno. Začelo se je novo taktiziranje na najstrmejšem delu vzpona. In novi napadi. Verona, Poole …



Veliko je bilo spogledovanja in 1,7 km pred ciljem je močno pospešil Van Eetvelt. Hitro je naredil občutnejšo razliko. Za končno zmago je potreboval 16 sekund in zelo prepričljiv je bil tudi ob vstopu v zadnji kilometer. Predvsem Bilbao je narekoval ritem v lovu za mladim Belgijcem, medtem ko O’Connor očitno ni bil dovolj močan, da bi še pospešil. Je pa uspešno sledil Bilbau. Van Eetvelt je prišel do prepričljive zmage, potem pa se je začelo štetje sekund.



Pello Bilbao je dobil sprint prve skupine zasledovalcev, ki je zaostala za 22 sekund. Ben O’Connor je bil tretji. Z istim časom so ciljno črto prečkali še Storer, Valter in Verona. In tu je končni vrstni red. Van Eetvelt je na presenečenje mnogih prišel do končne zmage. Na koncu je imel dve sekundi prednosti pred O’Connorjem in 11 pred Pellom Bilbaom. Prvo deseterico so dopolnili Ilan Van Wilder, Attila Valter, Michael Storer, Max Poole, Brandon Smith Rivera, Carlos Verona in Bart Lemmen.



Joseph Blackmore
Nedelja je že povsem kolesarsko obarvana. Prvi pa so jo s tekmovalnega vidika zaključili kolesarji, ki so v teh dneh nastopali na etapni dirki po Rwandi. Govorimo o osemdnevni dirki prve kategorije. Zadnja etapa s startom in ciljem v Kigaliju je bila dolga 74 kilometrov.

Kolesarji so morali opraviti štiri kroge, poleg tega so po drugem zavili še na vzpon ekstra kategorije. Na Mont Kigali, ki so ga premagovali tudi že v prejšnjih dneh. Vodstvo v skupnem seštevku je branil 21-letni Joseph Blackmore. Britanec v dresu Israel Premier Techa je v teh dneh pokazal največ, v zadnji etapi pa je majico branil na najboljši način. Z napadom. Na koncu se je veselil etapne zmage po samostojnem pobegu.

Prva skupina zasledovalcev je za njim zaostala za pol minute, drugo mesto pa je osvojil Pierre Latour. V skupnem seštevku je Blackmore za 41 sekund ugnal 21-letnega Ilkhana Dostijeva. Tretji je bil s 43 sekundami zaostanka Jhonatan Restrepo, četrti pa še eden izmed vrste mladih kolesarjev, 21-letni William Junior Lecerf. Na dirki sta nastopala tudi dva Slovenca. Gal Glivar, ki se je včeraj izkazal s tretjim mestom v etapi je dirk okončal na 19. mestu. Anže Ravbar je bil 49.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ