Popoln slovenski dan v Italiji: Roglič in Pogačar na vrhu

Popoln slovenski dan v Italiji: Roglič in Pogačar na vrhu
01.10.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dirka po Emiliji je tokratv nadvse močni konkurenci potekala po notah dveh Slovencev. Primož Roglič je v zaključku ugnal Tadeja Pogačarja.

Dirka po Emiliji spada med dirke kategorije 1. Pro in je bila letos glede na konkurenco najmočnejša izmed vseh letošnjih dirk take kategorije. Na startu so bili številni zvezdniki, vključno s tremi Slovenci: Tadej Pogačar, Primož Roglič in Jan Tratnik. Dirka poteka v okolici Bologne.

Tokrat se je začela v Carpiju, končala pa kot je to že običajno na hribu San Luca nad Bologno. Dirka je bila dolga 204 kilometre. Tu je Primož Roglič zmagal že dvakrat, lansko zmago pa je branl Enric Mas. Predvsem UAE Team Emirates je na start prišel v izjemno močni zasedbi. Vse do vstopa v zaključne kroge - vodili so čez omenjeni vzpon San Luca - se ni dogajalo nič posebnega.

Osmerico ubežnikov sta imeli pod nadzorom predvsem ekipi UAE Team Emirates in Jumbo Visma. Zadnje ubežnike je glavnina ujela pred prvim prečkanjem San Luce. Govorimo o 2,1 km dolgem vzponu z 9,4-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil je nov napad in najdlje je uspel v ospredju zdržati Chri Harper, a za njim je že UAE skrbel za veliko selekcijo.

V zaključnih dveh krogih je bil pri tem zelo uspešen Adam Yates in sledilo je zadnje vzponenjanje. Yates je uspešno izničil tudi napad Aleksandra Vlasova. Vse je bilo nared za Pogačarjev napad. Ta je kilometer pred ciljem izkoristil pospeševanje Michaela Woodsa in tudi sam ostro pospešil in sledila sta mu lahko samo Richard Carapaz in Primož Roglič. A po Pogačarjevem napadu so kolesarji nekoliko upočasnili in iz ozadja jih je prišlo še nekaj.

Najstrmejšega dela vzpona je bilo konec, sledilo je položnejših petsto metrov in priprava na sprint manjše skupinice. Takrat je napadel Primož Roglič, ki je začel z dolgim sprintom. Za tretjo zmago na tej dirki! “Lepo je. To je poseben kraj. Stara dirka. Vzpon na San Luco. Uživam tu. Lepo je tako zaključiti. Bilo je težko, na koncu pa sem se pognal v boj za zmago in očitno sem imel dovolj moči,” je dejal Roglič.

Pogačar je zasedel drugo mesto. Sledili pa so Simon Yates, Enric Mas, Michael Woods, Aleksander Vlasov, Richard Carapaz, Giulio Ciccone, Adam Yates, Warren Barguil, Ben O’Connor, Clement Champoussin, Tiesj Benoot …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ