Popolna prevlada Švicark in zlato Neffove v Tokiu

Popolna prevlada Švicark in zlato Neffove v Tokiu
27.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: UCI

Na ženski gorskokolesarski dirki v olimpijskem krosu so povsem prevladovale Švicarke, ki so pobrale vsa tri odličja, zlato pa je šlo prepričljivo v roke Jolandi Neff. Tanja Žakelj je zasedla 21. mesto.

Tokio je ponoči zajela tropska nevihta Nepartak, ki se je na srečo ustavila pred obalo, vseeno pa je prizorišče olimpijskih iger ponoči zajelo močno deževje. Razmere na progi za kros so bile zaradi blata in spolzkih korenin ter skal zelo zahtevne, na sestanku so dirko skrajšali s šestih na pet krogov, zaradi varnosti pa so se odločili, da obdržijo tudi rampo, ki je bila včeraj usodna za Mathieuja van der Poela.

Težke razmere so bile pisane na kožo izkušeni Jolandi Neff, ki je šla od štarta na polno, nekaj minut ji je še uspela slediti Pauline Ferrand – Prevot, a je na skalnatem odseku strmega vzpona izgubila oprijem, padla in zapravila ogromno časa, s tem pa tudi možnosti za olimpijsko odličje, ki ji še manjka v bogati karieri.

Neffova se je sama odpeljala naprej in že po prvem krogu je bilo jasno, da spremljamo vožnjo nove olimpijske prvakinje, naslov bi ji lahko odvzel le še padec ali okvara kolesa, a je Neffova povsem obvladovala progo in brez težav prišla do cilja in zaslužene zlate kolajne, prve za švicarsko gorsko kolesarstvo.

Bolj zanimiv je bil boj za preostali odličji, srebro je pričakovano osvojila Sina Frei, presenetila pa je Linda Indegrand s tretjim mestom, saj v letošnji sezoni še ni stala na zmagovalnem odru. Prva za švicarsko falango je bila mlada Madžarka Kata Blanka Vas, ki dirka tako v ciklokrosu kot na cesti in bo prihodnjo sezono nosila dres ekipe SD Worx na cesti.

Šele na šestem mestu je dirko končala glavna favoritinja za naslov olimpijske prvakinje Loana Lecomte, ki se na težki progi v Tokiu ni najbolje znašla in tako ostala brez kolajne, kar je bilo razočaranje za Francijo, prav tako kot končno 10. mesto osmoljenke Ferrand – Prevotove.

Tanja Žakelj je v Tokiu dirkala v skladu z nastopi v lanski in letošnji sezoni, na koncu je zasedla 21. mesto, za Neffovo je zaostala slabih devet minut.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ