Porte najmočnejši na vzponu, Malori v kronometru, Brajkovič 20. (FOTO in VIDEO)

Porte najmočnejši na vzponu, Malori v kronometru, Brajkovič 20. (FOTO in VIDEO)
24.01.2015 AVTOR: D. Z.
Kronometer na dirki po San Luisu je dobil Adriano Malori. Brajkovič je bil 20. Daniel Diaz je obdržal vodstvo. Najboljši v gorski etapi na dirki Tour Down Under je bil Richie Porte. Rohan Dennis ostaja vodilni.

ARGENTINA
Na dirki po San Luisu v Argentini je za kolesarji že peti dan dirkanja. Tokrat so se spopadli s posamično vožnjo na čas v San Luisu. Dolga je bila 17,4 km. Trasa je bila taka, da so do izraza prišli specialisti za to preizkušnjo. Na startni listi jih sicer ni prav veliko. Vseeno pa je prvi favorit za zmago v tem kronometru Adriano Malori pokazal odlično formo. Progo je premagal v 20 minutah in sedmih sekundah. V povprečju je drvel 51,897 km/h.

To je bilo dovolj, da je za štiri sekunde ugnal aktualnega svetovnega prvaka na cestni preizkušnji Michala Kwiatkowskega. Pet sekund počasnejši je bil Hugo Houle. Sicer pa je bil kronometer zelo hiter, saj je kar 13 kolesarjev preseglo povprečno hitrost 50km/h. Med njimi ni bilo Slovencev. Jani Brajkovič je bil še zadnji kolesar, ki je za Malorijem zaostal za manj kot minuto. S povprečno hitrostjo 49,52 je zasedel 20. mesto. Luka Pibernik je postavil 84. čas.

V boju za vodstvo v skupnem seštevku je Daniel Diaz še povečal prednost. Sicer hribolazec je odlično odpeljal tudi kronometer. Postavil je deseti čas. Za zmagovalcem je zaostal za 42 sekund, a bil je najboljši od kolesarjev, ki se borijo za visoka mesta v skupnem seštevku. Nairo Quintana je bil dve sekund počasnejši. Zaradi zdravsvenih težav na startu ni bilo do zdaj tretjeuvrščenega kolesarja Alexa Diniza, ki je sicer tudi Diazov klubski kolega pri moštvu Funvic.

Diaz ima zdaj minuto in devet sekund prednosti pred Torresom in minuto in 25 sekund pred Quintano. Jani Brajkovič je napredoval na deseto mesto. Za vodilnim zaostaja za štiri minute in 37 sekund. Pibernik je 108. Šesta etapa bo znova gorska. Achiras bo gostil start, cilj pa bo na vrhu vzpona Merlo. Etapa bo dolga 117 km. Zaključni vzpon pa bo dolg več kot deset kilometrov, kolesarji bodo morali premagati mejo dva tisoč metrov nadmorske višine. Cilj bo namreč na 2140 metrih nadmorske višine.

AVSTRALIJA
Na dirki Tour Down Under je bila na sporedu peta etapa. Izmed vseh še najzahtevnejša, tako da so mnogi pričakovali, da bo prišlo do selekcije in spremembe v vodstvu. McLaren Vale je gostil start 151 kilometrov dolge preizkušnje, ki se je končala na že tradicionalni lokaciji – Willunga Hill. Kmalu po startu je prišlo do pobega trojice kolesarjev. To so bili Jack Bobridge, John Kerby in Greg Henderson. Kljub temu, da je Bobridge za vodilnim Rohanom Dennisom zaostajal zgolj za 39 sekund, je glavnina trojici dovolila pobeg in tako so si ubežniki privozili krepko več kot pet minut prednosti.

V glavnini so ritem narekovali člani moštva BMC, torej moštva, ki je imelo vodilnega v skupnem seštevku. Bobridge je na zaključnih krogih na 3,5 km dolgem vzponu Willunga Hill nabral dovolj točk, da si je praktično že zagotovoil majico najboljšega na gorskih ciljih. Ritem v glavnini so narekovali tudi člani Astane in razlika do ubežnikov se je hitro zmanjšala. V zadnjem krogu so bili ujeti. Osem kilometrov pred ciljem je Lars Boom poskrbel za selekcijo in Richie Porte je s Skyem že nekoliko zaostal, vendar se je uspel vrniti.

Ob vznožju zaključnega vzpona so bili vsi najboljši spet skupaj. Orica GreenEdge je posrkbela, da je hitro v ospredju ostalo samo še dobrih 20 kolesarjev. A glavni mož je bil tokrat Richie Porte. Kolesar Skya je izvedel dva ostra napada. Najprej ob vstopu v zadnji kilometer. Sledila pa sta mu lahko še Rohan Dennis in Tom Dumoulin. Naslednji Portov napad je izločil še Domoulina, Dennis se je nekaj časa še boril, a je izgubil devet sekund. Vseeno je uspel obdržati vodstvo v skupnem seštevku. Porte se je z zmago povzpel na skupno drugo mesto, zaostaja pa dve sekundi za Dennisom.

Porte je bil tukaj najboljši že lani. »Ta vzpon poznam zares dobro. Razočaran pa sem, ker nisem prevzel vodstva. Dirka pa ni še končana. Jutri bo težko, vendar dirke še nisem izgubil. Drugi sem in s potekom današanje etape sem zelo zadovoljen. Ekipa je bila odlična in lepo je na tak način začeti sezono, « je dejal Porte. »Richie se je preprosto odpeljal. Morda prepozno zanj, saj je imel, pošteno povedano, boljše noge. Zato se mu moram zahvaliti, tako kot svoji ekipi, « pa je dejal Dennis. Cadel Evans je z 20 sekundami zaostanka tretji, Tom Dumoulin je četrti.

ZAKLJUČEK 5. ETAPE DIRKE TOUR DOWN UNDER
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ