Porte petič zapored najboljši, a premalo za končno zmago

Porte petič zapored najboljši, a premalo za končno zmago
20.01.2018 AVTOR: D. Z.
Richie Porte je še petič zapored slavil zmago na Willungi Hillu. Tokrat pa je to očitno bilo premalo za končno zmago. Vodi Daryl Impey.

Na dirki Santos Tour Down Under je za kolesarji najtežja etapa. Že po tradiciji so se morali povzpeti na Willungo Hill.

Vse skupaj se je začelo v McLaren Valeju, pred kolesarji pa je bila dobrih 151 kilometrov dolga etapa. Do ene izmed ključnih potez je prišlo v vožnji na veter pred vstopom na zaključni vzpon. Tam so napadli kolesarji moštva EF Education First. V past so se ujeli prvi favoriti – člani moštva BMC. Lanski zmagovalec Richie Porte je vendarle ujel stik s prvo skupino.

Potem so se vendarle organizirali in Rohan Dennis je opravil levji delež pri narekovanju ritma za Richieja Porta. Slednji je branil lansko zmago v skupnem seštevku, na tem vzponu pa je bil najboljši že štirikrat zapored. Zato ni čudno, da je veljal za prvega favorita za zmago. Ob vznožju vzpona je pihal kar močan nasprotni veter, kar je predstavljalo še dodatno težavo. Porte je prvič napadel že 1,8 km pred ciljem, medtem ko je že prej popusitl do tedaj vodilni Peter Sagan. Portu je sledil Jay McCarthy. Hitro se jima je bližal tudi Egan Bernal, tako da je Porte znova pospešil in nadaljeval v samostojnem pobegu.

Porte je bil preprosto premočan, za njim pa so sledili novi napadi Aktiven je bil Diego Ulissi, potem pa Tom Jelte Slagter. Porte se je lahko veselil zaslužene zmage. Že pete na tem klancu. Osem sekund za njim je na cilj prišel Daryl Impey, tretji Tom Jelte Slagter. Sledili so Devenyns, Bernal, Izagirre, Ulissi, Gesink, Izagirre, Guerreiro, Mas, Latour, Pozzovivo … v skupnem seštevku zadj vodi Impey, z istim časom je na drugem mestu Porte, ki bo tako težko ubranil lansko zmago, saj je pred kolesarji samo še sprinterska etapa. Na tretjem je Slagter. Sledijo Ulissi, Devenyns, najboljši med mladimi Bernal, Izagirre, Gesink, Bennett …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ