Porte zaradi darila Clarka kaznovan z dvema minutama pribitka!

Porte zaradi darila Clarka kaznovan z dvema minutama pribitka!
19.05.2015 AVTOR: Matej Zalar
Richieju Portu je po defektu na pomoč priskočil kolesar Orice Simon Clarke, ki mu je podaril prednji obroč. Porte je zato kaznovan!
Richie Porte je imel v 10. etapi ogromno smole, saj je v zadnjih 10 kilometrih dobil defekt, za glavnino pa je zaostal velikih 47 sekund. Zaostanek bi bil še večji, če mu ne bi na pomoč priskočil rojak Simon Clarke, sicer kolesar Orice, ki je Portu podaril svoj prednji obročnik.

Kapetan Skya je tako hitro lahko nadaljeval z dirko, komisarji pa se s potezo Clarka niso strinjali in so Porta kaznovali z dodatnima dvema minutama pribitka. Pravilnik namreč pravi, da lahko kolesar nadomestni obročnik dobi le iz svojega spremljevalnega avtomobila, člana svoje ekipe ali osebja svoje ekipe, ki stoji ob progi. Porte je tako po hudi kazni zdrsnil na 12. mesto v skupnem seštevku, za Contadorjem pa zaostaja 3:03.

Porte je še pred kaznijo na Twitter zapisal: "To pa je pravi prikaz fair playa in pomoči med rojaki... Dobil sem defekt, a mi je na pomoč priskočil kar Clarkey."

Manj navdušen je bil po sestanku vodstva dirke direktor ekipe Sky Dave Brailsford: "Zelo smo razočarani, saj je šlo za nesporno športno potezo, ki jo je Clarke sprejel v tistem trenutku, Richie pa je bil zaradi tega hudo kaznovan. Šlo je za enega redkih prikazov fair playa v športu, ki so mu v preteklosti očitali prav pomanjkanje kolegialnosti. Nismo želeli pridobiti nepravične pomoči, zgolj tekmovati smo želeli. Vseeno ne bomo obupali, Richie se bo boril naprej, še vedno je ostalo veliko etap do konca Gira."

Manj zgovoren je bil direktor Gira Mauro Vegni: "Vsi smo videli, kaj se je zgodilo, saj so slike po internetu krožile že tri minute kasneje. Tu za nas ni bilo dileme, pravila so pravila in treba jih je spoštovati."

Presodite sami, kdo ima prav, dejstvo pa je, da se je Simon Clarke izkazal z zelo fer potezo, ki je vredna občudovanja.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ