Portugalec s priprav do majice, Italijan z Gira do prve zmage

Portugalec s priprav do majice, Italijan z Gira do prve zmage
22.06.2014 AVTOR: D. Z.
Velika zmagovalca kraljevske etape na dirki po Sloveniji sta Tiago Machado in Francsco Manuel Bongiorno. Vas zanima, kaj sta povedala?

MACHADO: Sprva o majici ni razmišljal
»Presenečen sem. Pred štirimi dnevi sem končal prvi del priprav na višini. Sodelujem z novim trenerjem, ki mi je pomagal pri iskanju motivacije. Vesel sem in rad bi se zahvalil klubskim kolegom. Pa tudi družini na Portugalskem. Tudi oni so veliko žrtvovali in zdaj imamo tu nekaj posebnega, « najprej dejal Tiago Machado.

Šele drugi Portugalec v zgodovini dirke po Sloveniji je še dejal, da je o majici razmišljal šele danes: »Sprva o majici nisem razmišljal. Ciljal sem na to etapo. Želel sem jo dobiti, saj sem videl, da je cilj na vrhu vzpona. Ponavadi mi taki zaključki ustrezajo. Kronometer sem odpeljal z novim kolesom, ki sem ga prvič uporabljal. Bil sem četrti. Zdaj pa bomo vsekakor proslavili. «

A etape vseeno ni uspel dobiti. Tudi zato ne, ker je moral narekovati ritem, če je hotel prevzeti vodstvo. »Zgodilo se je nekaj pričakovanega. Bongiorno in Zakarin sta vedela, da sem napadal rumeno majico, sama pa sta si želela dobiti etapo. Tako sta mi lahko le sledila. Če pa narekujem ritem, potem ne morem dobiti še etape. Če etapo končam na drugem mestu in oblečem majico, potem sem vesel, če pa bi bil drugi in tudi majice ne bi dobil, potem bi bil razočaran. «

BONGIORNO: Vedel sem, da sem nabolj eksploziven
Tako pa je kralj vzpona na Tri Kralje postal Italijan Francesco Manuel Bongiorno. Se spominjate, kako ga je na Zoncolanu oviral gledalec? Takrat je bil tretji in zmaga se mu je spet izmuznila. V Sloveniji pa je vse opravil z odliko.

»Vzpon smo začeli zelo hitro. Prišlo je do nekaterih napadov, sam pa sem prvi del klanca prevozil rezervirano. Machado je bil že v ospredju. Ko sem videl, da so kolesarji okrog mene že nekoliko utrujeni, sem napadel in ujel Machada. Ker sem vedel, da želi prevzeti vodstvo v skupnem seštevku, sem se vozil v njegovem zavetrju. Zame je bilo pomembno, da dobim etapo, « je najprej pojasnil Bongiorno. In jo tudi je.

In to prav v zaključku, ko je bil v samem sprintu preprosto najmočnejši. »Zaključni vzpon je bil zahteven, vendar sem pustil Machada, da je opravil večino dela. Osredotočil sem se na etapno zmago. Čakal sem na zadnjih 250 metrov, saj sem vedel, da sem bolj eksploziven od preostalih dveh tekmecev. Tam sem dal vse od sebe. «

In zanj je to sploh prva zmaga med profesionalnimi kolesarji. »Zame je ta zmaga zelo pomembna. Že leto in pol jo poskušam doseči. Imam številne uvrstitve pod sam vrh. Tokrat sem bil miren, vedel sem, da sem v odlični formi in to sem znal izkoristiti. « A v formi ni samo on, ampak praktično celotna ekipa CSF Bardiani.

To so kolesarji dokazali že v petek, ko so do zmage v sprintu pomagali Sonnyju Colbrelliju. Zdaj je Bongiorno ekipi priboril še drugo zmago v dveh dneh. »Za nami je odlično odpeljana dirka po Italiji. Tu smo kolesarji z Gira. Končali smo ga dobro pripravljeni, pri ekipi pa so nam zaupali in nas v Slovenijo pripeljali, ker so vedeli, da lahko veliko dosežemo. To smo zdaj dokazali, « je še zaključil Bongiorno.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ