Poslovil se je Dave Mirra, alfa in omega BMX-a

Poslovil se je Dave Mirra, alfa in omega BMX-a
05.02.2016 AVTOR: Matej Zalar
Legendarni Dave Mirra, prvi zvezdnik BMX-a, si je pri 41. letih v noči iz četrtka na petek vzel življenje. Samomor je bil posledica hude depresije, s katero se je Mirra boril v zadnjih letih.
Truplo zvezdnika tega športa so našli v njegovem poltovornjaku v mestu Greenville v Severni Karolini, ki je s pomočjo Mirre postalo svetovno središče BMX-a. Bil je genialen kolesar, čudežni deček, ki je na X Gamesih osvojil kar 24 zlatih medalj.

Z BMX-om se je spoznal pri petih letih, ko je bilo kolo edina in najboljša oblika otroškega razvedrila in rekreacije, zapisan kolesu pa je ostal vse življenje. Njegovo življenje resnično ni bilo lahko, kaj lahko bi se končalo že pri 19. letih. Leta 1993 ga je zbil pijani voznik, v padcu pa je utrpel zlom lobanje in izpah rame. Hkrati se mu je v možganih naredil strdek, zaradi katerega so mu zdravniki odsvetovali nadaljevanje športne kariere. A Mirra se ni dal.

Kot vsi ekstremni športniki je vedno hodil po tankem robu med življenjem in smrtjo. Navduševal je s skoki in triki na kolesu, o kakršnih so vsi ostali lahko le sanjali. Leta 2006 je doživel še drugi hud padec v življenju, pri izvajanju trika je namreč z višine petih metrov padel naravnost na glavo. Trk je bil tako hud, da bi mu skoraj uničil jetra, njegovo življenje pa je viselo na nitki. A čez štiri mesece je bil Mirra spet na kolesu.

Ko je z BMX-om dosegel vse, kar se je dalo - 24 medalj na X Gamesih je bil rekord, ki ga je šele leta 2013 podrl deskar Bob Burnquist - se je podal v televizijske vode. Dve leti je vodil MTV-jevo oddajo Real World/Road Rules Challenge, svoj obraz pa je posodil tudi videoigri.

Kasneje se je ukvarjal še z relijem, ironmanom in triatlonom. Zakaj točno je prišel do točko, ko mu je edino rešitev predstavljal samomor, ne ve nihče. A tri ure pred smrtjo je bil zlovešč že njegov pripis pod sliko boksarskega obračuna na instagramu: "Bori se do zmage! Vsi imamo bitke, ki jih moramo boriti. Nikdar ne kloni. Vse vas imam rad. #umrisškornjinanogah" 

Mirra bo ostal v zgodovino BMX-a zapisan kot pionir in čudežni deček tega športa, kolo pa mu je v življenju pomenilo vse. Danes so sledili pokloni v vseh večjih ameriški častnikih, zahvalil se mu je tudi legendarni deskar Tony Hawk.

Da 
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ