Poslovil se je Rudi Altig

Poslovil se je Rudi Altig
12.06.2016 AVTOR: Nejc Grilc
Eden najboljših nemških kolesarjev vseh časov Rudi Altig je včeraj pri 79 letih izgubil dolgotrajno bitko z rakom.

Rudi Altig je bil v svojih najboljših letih eden najbolj popularnih kolesarjev na svetu, ne le v Nemčiji. Kot večina nemških kolesarjev ob koncu 50. let 20. stoletja je kariero začel na velodromu, kjer je blestel na Six Day dogodkih. Nanizal je 23 zmag, ki jim je dodal še dva naslova svetovnega prvaka v zasledovanju.

A njegove največje zmage so se zgodile na cesti. Leta 1962 je osvojil tri etape na španski Vuelti, ki je bila takrat še na sporedu spomladi, in zmagal tudi v skupnem seštevku dirke. Kasneje istega leta je na Touru osvojil prvo etapo in ji dodal še dve drugi zmagi, rumeno majico pa je nosil kar pet etap. Tekom svoje kariere je dosegel osem zmag na Touru in osvojil tudi zeleno majico, skupno pa je v rumeni majici preživel kar 18 dni. To je še vedno nemški rekord.

Nekoliko kasneje je zablestel tudi na klasikah. Leta 1964 je bil najboljši na dirki po Flandriji, še dve leti kasneje pa je zmagoslavno dvignil roke v zrak tudi na klasiki Milan-Sanremo. Istega leta je dosegel tudi najbolj prestižno zmago v karieri, ko je na svetovnem prvenstvu v Nurburgringu osvojil mavrično majico svetovnega prvaka. 

Fantastični karieri Altiga se bo poklonil tudi UCi, ki bo letos 31. julija, 50 let po znameniti nemčevi zmagi, na Nurburgingu organiziral dirko prve kategorije, ki bo nosila njegovo ime. Poslovil se je pri 79 letih, za seboj pa je pustil izjemno kolesarsko zapuščino. 

 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
FAUSTO 12.06.2016 18:23
Poslovila se je legenda...
CHEF 12.06.2016 18:41

Lani septembra pred Eddy Merckx klasiko v Avstriji sem mu še pomagal prekolesariti čez enega izmed klancev. Šele v cilju so mi povedali, kdo je bil ta gospod, šibek je bil, ampak peljal se je kot profesor!

CKR.SI 12.06.2016 20:15
@CHEF:

Lani septembra pred Eddy Merckx klasiko v Avstriji sem mu še pomagal prekolesariti čez enega izmed klancev. Šele v cilju so mi povedali, kdo je bil ta gospod, šibek je bil, ampak peljal se je kot profesor!

Dokler je gospod Altig je zame še vse v redu.
Ko pridem na vrsto Rudi Š. bo pa problem za moje naslednike.zarečeni kruh 

franklin 16.06.2016 08:04

R.I.P.
Pred časom je bil zanimiv dokumentarec - kolesarjanje ob Severnem morju..Eden glavnih akterjev je bil Rudi..tu je link do jutuba - če bo kdo gledal

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano