Postanite boljši: Smejte se, kričite ... tudi solze pomagajo

Postanite boljši: Smejte se, kričite ... tudi solze pomagajo
03.10.2014 AVTOR: D. Z.
Bikeradar.com je objavil rezultate raziskave, ki je prišla do nadvse zanimivih rezultatov ... Da čustev ne smemo potlačiti, če hočemo napredovati.

Potlačitev čustev? Bolj boste utrujeni, manj sposobni
Jokajte, smejite se, kričite … tako bi lahko povzeli rezultate prav zanimive raziskave. Navodilo je preprosto. »Prepustite se čustvom, « sporočajo na bikeradar.com. »Nikakor pa ne smemo potlačiti čustev, « pravi Dr. Chris Wagstaff, ki je bil eden izmed glavnih pri izvajanju raziskave na univerzi v Portsmouthu. Prišli naj bi do trdnih dokazov, da potlačitev čustev močno vpliva na naše predstave.

»Športniki morajo med pripravami in tudi na tekmah pogosto nadzirati čustva. A očitno to vpliva na njihove predstave S tem zavrejo proces, vložijo manj truda, počutijo se bolj utrujene, « je dejal Dr. Chris Wagstaff: »Če hočejo skrbeti za dobre predstave športnikov, potem je pomembno, da se ljudje, ki vodijo klube in športnike, izogibajo situacijam, ko bodo morali njihovi športniki tik pred tekmovanji zatreti čustva. «

Nenavadna raziskava
Take stvari, kot so prireditve za navijače, intervjuji, novinarske konference ... Tam, kjer morajo biti športniki tudi v svojih izjavah »previdni « lahko škodujejo njihovim predstavam. »Športni svet postavlja kronično visoka pričakovanja in zahteve po tem, da se mora zatreti čustva. Na primer, da je nekdo preveč optimističen pri napovedovanju dosežkov, da nekdo nudi podporo kapetanu, ki ne doseže pričakovanj, da je nekdo prijazen do medijev in navijačev. Vse to pusti posledice pri športnikovih predstavah, « je pojasnil Wagstaff.

In kako je dr. Wagstaff prišel do takih spoznanj? S pomočjo raziskave, v kateri je sodelovalo 20 športnikov in športnic. Ti so si morali ogledati posnetek, kako določena ženska bruha in potem to tudi poje. Zakaj? »Morali smo vzpodbuditi močno čustveno reakcijo. Čeprav je med ljudmi velika razlika v tem, kaj jih osrečuje in kaj jih naredi nesrečne, ima večina podobno mnenje o tem, kaj je nagnusno, « je pojasnil Wagstaff.

Je raziskava nesporen dokaz?
Eni skupini so potem zaukazali, da mora čustva zadržati zase in jih zatreti, druga skupina pa je o tem lahko govorila. Vsi so kasneje v čim hitrejšem ritmu prekolesarili deset kilometrov dolgo pot. Rezultati so pokazali, da so bili tisti, ki so morali čustva zatreti, počasnejši v primerjavi z vožnjo, ki so jo opravili pred ogledom video posnetka. Razvili so manjšo moč, imeli so nižji najvišji srčni utrip, pa čeprav naj bi se ravno tako trudili kot ob prvem preizkusu. Pri drugi skupini razlik med obema vožnjama niso opazili.

»Najbolj opazno je, da so imeli tisti, ki so morali zatreti čustva precej nižji maksimalni srčni utrip. To dokazuje, da tisti, ki ne pokažejo čustev, težje dajo res vse od sebe. Počutijo se bolj utrujene, pa čeprav so v samo delo vložili manj truda, « je še dodal Wagstaff. »Tisti, ki morajo vseskozi skrivati čustva, jih potem vse težje nadzirajo. Vse se sešteva in to nezadovoljstvo se lahko razvije v nasilje, doping, goljufanje in zlorabo prepovedanih substanc, « je še zaključil dr. Wagstaff.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ