Pozdravljeni, Ardeni!

Pozdravljeni, Ardeni!
10.04.2018 AVTOR: D. Z.
Mojstri za vožnjo po tlakovanih odsekih se poslavljajo, na Sever prihajajo mojstri za vzpone. Čakajo jih namreč Ardeni.

Že po tradiciji se z dirko Pariz-Roubaix nekako končajo dirke, ki potekajo po tlakovanih odsekih. Prav zato se kolesarji, mojstri za take preizkušnje večinoma umaknejo, si vzamejo tudi čas za oddih po napornem delu sezone.

Na svoj račun pa pridejo mojstri za kratke in strme vzpone. Ponavadi ti kolesarji formo za konec pilijo na dirki po Baskiji. Morda na katerih drugih hribovitih preizkušnjah. Favoriti pa so jasni. Gilbert, Valverde, Kwiaktkowski, Alaphilippe, Nibali, Martin … Lahko pa rečemo, da si dirke sledijo tudi glede na težavnost. Od lažje proti najtežji. Od morda najmanj do najbolj pomembne. Najprej se ustavimo pri Barbantski puščici, ki bo na sporedu že jutri.

Prvič so jo organizirali leta 1961, takrat je bil najboljši Pino Cerami. Gre za dirko, na kateri svojo priložnost še vedno lahko iščejo kolesarji, ki blestijo na dirkah, kot je dirka po Flandriji, celo Pariz-Roubaix. Zato so v preteklosti Barbantsko puščico dobila tudi Sagan in kar trikrat Museeuw. Dvakratni zmagovalec dirke po Flandriji Edwig Van Hooydonck je Barbantsko puščico dobil rekordnih štirikrat.

Tu lahko priložnost iščejo tudi nekoliko bolj vzdržljivi sprinterji, kar dokazujejo Matthews, Colbrelli in Freire. In potem so tu mojstri za težje klasike, kot je Philippe Gilbert. Dokaz, da ta dirka predstavlja nekakšen nežnejši prehod med tlakovci in arednskimi vzponi. Kolesarji bodo morali v 205 kilometrih premagati kar 27 vzponov. Za konec bodo imeli kolesarji na voljo še tri 23 kilometrov dolge kroge. V zadnjem krogu se bodo povzpeli še na vzpon Schavei, ki pa ni nič posebnega, saj je dolg vsega sedemsto metrov, povprečni naklon pa znaša 5,2 %.

Ker govorimo o dirki ekstra kategorije, ki ni članica dirk svetovne serije, bon a startu “zgolj ” sedem World Tour ekip. To bodo Bahrain Merida, BMC, Lotto Soudal, Mitchelton Scott, Quick Step Floors, Dimension Data in LottoNL Jumbo. Zmago bo branil Sonny Colbrelli, kandidatov za zmago pa ogromno: Benoot, Wellens, Teuns, Jungels, Boasson Hagen, Impey, Barguil … na startu bodo tudi letos že zmagovalec dveh dirk Jan Tratnik, pa Grega Bole in Borut Božič. Kaj pa ostale v seriji dirk? Barbantski puščici sledijo Amstel Gold Race, Valonska puščica in za konec še Liege-Bastogne-Liege. O teh pa v naslednjih dneh.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ