Poziv: Kolesarjem številke po vzoru ekipnih športov

Poziv: Kolesarjem številke po vzoru ekipnih športov
12.06.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

V ekipnih športih nosijo športniki na dresih vedno iste številke. V kolesarstvu pa na vsaki dirki drugačne. Le tisti, ki brani zmago s prejšnje izvedbe dirke lahko nosi številko ena, ampak ...

Glavni mož nizozemske ekipe Jumbo Visma Richard Plugge je za nizozemske medije znova poudaril, da bi morali kolesarji nositi vedno iste številke, po katerih bi jih prepoznali. Seveda je različic in rešitev več, a vendar je Plugge izpostavil:

"Športni komentatorji dobijo za vsako dirko podatke kolesarjev, ki nosijo vedno drugačne številke. Ekipe, ki imajo na eni dirki številke od 1 do 8, imajo na drugi morda od 31 do 38 in potem morajo reporterji vedno znova preverjati, kdo je kdo. Ko gre za Chrisa Frooma ali Petra Sagana ni težko, a nekatere je res težko prepoznati." Seveda je ponavadi tako, da se številka kapetana ekipe ponavadi konča z 1.

Včasih številke določi organizator, mnogokrat pa se pri posameznih ekipah odločijo za abecedni vrstni red. Nekateri so že v preteklosti predlagali, da bi kolesarjem številke dodelili na začetku vsake sezone. Seveda glede na razvrstitev na lestvici UCI. A potem bi nekateri imeli že res velike številke. Drugi pa so predlagali, da bi vsaka ekipa svojim kolesarjem podelila številke, tako da bi imeli kolesarji iz različnih ekip vseeno iste številke.

"Vsak lahko opazi razliko med dresi ene in druge ekipe. Recimo razliko med našimi dresi in dresi Ineosa. Ineos bi tako imel številko ena rezervirano za Frooma ali Bernala, mi pa za Primoža Rogliča," je dejal Plugge. Ta je poskrbel, da imajo njegovi kolesarji na dresih že številke in Roglič ima številko ena. Tom Dumoulin ima na primer številko šest, Steven Kruijswijk pa osem. Sprinter Dylan Groenewegen nosi številko 14. Pri Ineosu imajo priimke že odtisnjene na dresih.

"Mi smo s številkami začeli že pred časom in kolesarji so iste številke obdržali od njihovega prihoda v ekipo," je še dodal Plugge: "Ljudje menijo, da te številke povedo veliko o samem položaju kolesarja v ekipi, vendar ni res. Ko smo kolesarje spraševali, katero številko si želijo, je prišlo tudi do ponavljanja. Kolesarji pač izberejo morda njihovo srečno številko ali pa datum njihove poroke. Dylan Groenewegen je iz Amsterdama in zato nosi številko 14. Mislim, da mi ni treba poudarjati, zakaj."

To naj bi namreč imel zato, ker je številko 14 nosil tamkajšnji nogometni velikan Johan Cruyff. Zaenkrat pa se Mednarodna kolesarska zveza na te pobude ni odzvala in očitno ne želi spreminjati dolgoletne tradicije, pa čeprav gre svet, tudi kolesarstvo naprej. Še vedno si kolesarji pripnejo ali prilepijo številko na hrbet:

"S športnega vidika me preseneča, da se take številke še uporablja. Tudi v atletiki, pa v sprintu na sto metrov, kjer zmagovalca odločajo stotinke. Včasih vidiš, kako atletom te številke povsod opletajo, kot da bi imeli padalo. Kolesarji morajo večkrat pripeti številke in če se te odpnejo, začnejo te številke plapolati, kar je tudi z vidika aerodinamike obupno," je še dejal Plugge.

Tako bi že natisnjene številke na samih dresih rešile podobne težave. "Kolesarstvo se je zelo spremenilo. Tudi številke na okvirjih, ki se jih je uvedlo zaradi fotofiniša niso več potrebne, saj imajo kolesarji na kolesi čipe," je še poudaril Plugge.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ