Pozzovivo: "Hitro sva se dogovorila"

Pozzovivo: "Hitro sva se dogovorila"
17.06.2012 AVTOR: D. Z.
Domenico Pozzovivo je junak kraljevske etape na dirki po Sloveniji, ki je kolesarje pripeljala v Škofjo Loko. Italijanu je Jani Brajkovič pustil zmagati, a to uspeha ne zmanjšuje.
Pozzovivo: Poskušal sem izkoristiti formo z Gira
Z Brajkovičem sta si odločilno prednost privozila prav na najzahtevnejšem delu zadnjega vzpona na Soriško planina. Proti cilju v Škofji Loki sta potem s skupnimi močmi nadaljevala v izjemnem ritmu in si privozila več kot minuto in pol prednosti.

"Na zadnjem vzponu resnično nisem bil slab. Poskušal sem izkoristiti formo, ki sem jo prinesel z dirke po Italiji. Tokrat sem si na vzponu želel imeti še enega kolesarja, ker je bilo do cilja še veliko ravnine. To je bil Jani, za katerega se je izkazalo, da je bil tudi v spustu zelo hiter in kmalu sva se dogovrila, da greva vse do cilja," je povedal Pozzovivo.

Dodatna vzpodbuda za državno prvenstvo
Majhen in peresno lahek italijanski hribolazec je letos že zablestel z zmago na prestižni dirki po Trentinu in tudi z etapno zmago na italijanskem Giru. Za njim je torej izjemna sezona, vendar se 29-letnik tukaj ne namerava ustaviti: "Zame je to potrditev forme in tega, da sem že zelo dolgo dobro pripravljen. To je posebno zadovoljstvo, saj sem bil na tej dirki že pred tremi leti zelo blizu etapni zmagi. Poleg tega je to dodatna spodbuda pred italijanskim državnim prvenstvom."

Pozzovivo je etapo v zaključku dobil brez pravega boja. Brajkovič mu je zmago nesebično prepustil, po ciljni črti pa sta si segla v roki. Očitno je prišlo do dogovora, kjer sta imela oba tudi veliko od vsega tega. Pozzovivo je nenazadnje dobil etapo in po zaslugi odbitnih sekund še prevzel modro majico vodilnega v skupnem seštevku.

Podarjena zmaga in vodstvo
"Za trenutek sva se pogovorila, saj sva s skupnimi močmi premagovala zahtevne kilometre. On je vztrajal zato, ker je menil, da si lahko v jutrišnjem kronometru privozi končno zmago, sam pa sem si želel dobiti etapo. Zato sva bila kaj hitro dogovorjena." A kar samo od sebe se poraja vprašanje. Kaj bi bilo, če bi ... če bi se kolesarja v zaključku brezkompromisno udarila za etapno zmago?

"Najbrž ga ne bi mogel premagati. Na vzponu bi se ga lahko celo otresel in pustil za sabo, vendar je bil do cilja še preveč kilometrov. Jani je bil potem zelo hiter, sam pa sem imel težave s krči. Zato bi še toliko težje sprintal," je priznal Pozzovivo, ki bo modro majico vodilnega moral braniti na nedeljski posamični vožnji na čas.

Cilj je oder za najboljše tri
Zdaj ima samo štiri sekunde prednosti pred prvim favoritoma Brajkovičem, medtem ko Ratto in Koren na tretjem in četrtem mestu zaostajata že za minuto in 53 sekund. "V kronometru nisem tako slab. Mislim, da se dobro branim. V skupnem seštevku konkurenti že kar precej zaostajajo, zato bom poskušal ubraniti mesto med najboljšimi tremi. Upam, da mi uspe. Ali bom drugi ali tretji niti ni pomembno. Že s to zmago sem zelo zadovoljen," je še dejal Pozzovivo.

Italijan je kmalu po zmagi podal tudi mnenje o sami dirki. Očitno je nad njo zadovoljen: "Je zelo lepo organizirana. Vidi se, da ima prestiž. Ob cestah je bilo ogromno ljudi. Zato je tukaj zelo lepo dirkati." A najprej pride na vrsto skoraj 18 kilometrov dolga ura resnice. Bi mogoče bil sposoben poskrbeti za pravo senzacijo in pred Brajkovičem zadržati štiri sekunde prednosti? To je skorajda nemogoče ...
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ